c S

Seehofer bo predstavil veliki načrt za ureditev migracij

10.07.2018 07:29 Berlin, 10. julija (STA) - Nemški notranji minister Horst Seehofer bo danes predstavil veliki načrt za ureditev migracij, o katerem se je pretekle tedne ogromno govorilo, a ni bil nikoli uradno predstavljen. Po današnji predstavitvi v Berlinu bo minister zaostreno migracijsko politiko predstavil tudi evropskim kolegom.

Osnutek 63 točk dolgega načrta o omejevanju migracij, integraciji in boju proti vzrokom migracij je sicer že znan, saj je Seehofer večkrat govoril o njem. Med drugim predvideva sankcije, če prosilci za azil ne bodo sodelovali pri pojasnjevanju svoje identitete. Socialno pomoč pa bodo lahko prejeli šele po treh letih.

Organizacije za človekove pravice in pa tudi koalicijski socialdemokrati (SPD) so nekatere predloge ostro kritizirali, saj je Seehofer sprva nameraval na meji zavrniti vse migrante, ki so že registrirani v drugi državi članici EU, v času preiskave njihovega statusa pa bi bili zaprti v tranzicijskih centrih.

Spor je resno ogrozil koalicijo s krščanskimi demokrati (CDU) in SPD. A so v četrtek le dosegli dogovor, ki ne predvideva več tranzicijskih centrov, na meji pa bi zavrnili le tiste migrante, ki so v drugi državi članici zaprosil za azil.

Po današnji predstavitvi v Berlinu se bo Seehofer o prenovljeni migracijski politiki pogovarjal tudi z evropskimi kolegi, saj namerava Nemčija skleniti dvostranske dogovore o vračanju sekundarnih migrantov. Prvo resno srečanje na to temo bo v Innsbrucku v sredo, na predvečer zasedanja notranjih ministrov EU, ko bo načrt predstavil notranjima ministroma Italije in Avstrije, Matteu Salviniju in Herbertu Kicklu.