c S

Otroška kardiologija v pričakovanju dveh tujih strokovnjakov in zakonske spremembe

09.07.2018 06:36 Ljubljana, 08. julija (STA) - Prihodnji teden bo za urejanje razmer na področju otroške kardiologije pomemben. Na ljubljanski pediatrični kliniki bosta v ponedeljek začela delati kardiologa iz ZDA in s Hrvaške. Na izredni seji DZ pa se v torek obeta sprejetje vladnih dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki bodo omilile pogoje zaposlitve tujih strokovnjakov iz držav izven EU.

Na parlamentarnem odboru kritično o ministrstvu za zdravje

Skupni parlamentarni odbor je v četrtek brez glasu proti podprl dopolnitve zakona o zdravniški službi, zato je pričakovati, da bo zakonski predlog dobil zeleno luč tudi na seji DZ. Kljub podpori pa je poslanska razprava na odboru postregla s številnimi kritikami na račun ministrstva za zdravje. Kritike je bilo slišati tudi iz vrst zdravniške zbornice.

Več poslancev je ministrstvu očitalo, da se urejanja razmer na področju otroške kardiologije loteva z "gasilskim ukrepom", ker ni pravočasno poskrbelo za sistemske ukrepe. Tako je Jelka Godec (SDS) ministrstvu navrgla, da sprejetje dopolnitev zakona po nujnem postopku izsiljuje s populističnimi opozorili o ogroženosti otroških življenj, kar je po njenih besedah nedopustno.

Predstavnik zdravniške zbornice Žiga Novak pa je na odboru poudaril, da številne pripombe parlamentarne zakonodajno-pravne službe na zakonski predlog potrjujejo, da je ministrstvo predlog pripravilo v veliki časovni stiski. Na ministrstvo je zato naslovil vprašanje, zakaj so čakali toliko časa. Dodal je, da bodo trajno rešitev prinesli le sistemski ukrepi.

Državna sekretarka Ana Medved se je na odboru znova dotaknila Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Po njenih besedah se je ministrstvo z ustanovitvijo inštituta kot samostojnega javnega zavoda želelo izogniti monopolom v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ki so botrovali kadrovski stiski na področju otroške kardiologije.

Zagotovila ministrstva o datumu začetka delovanja inštituta padla v vodo

Na inštitutu se veselijo zakonske spremembe, saj jim bo po besedah v. d. direktorja Braneta Dobnikarja omogočila formalizacijo sodelovanja s tujimi strokovnjaki iz tretjih držav ter konkretizacijo administrativnih in strokovnih priprav na delovanje inštituta. Na vprašanje, kdaj bo inštitut začel delovati, pa je nedavno za STA odgovoril, da je to odvisno od mnogih dejavnikov.

Medvedova je 11. maja zagotovila, da bo inštitut začel delovati najpozneje 1. julija. Slab mesece kasneje je le še zagotovila, da bo inštitut do 1. julija "v celoti administrativno vzpostavljen", kar pa se je prav tako izkazalo za nerealno. Tudi predsednik sveta inštituta Igor Gregorič konec maja ni mogel napovedati, kdaj bo steklo zdravljenje otrok.

Zdravstveni svet se je v začetku junija seznanil z drugo verzijo strategije obravnave otrok in odraslih s prirojeno srčno napako in otrok s preostalimi srčnimi boleznimi za obdobje 2017-2021. Pri tem so člani pričakovano največ pozornosti namenili inštitutu. V razpravi so podvomili, ali Slovenija zaradi svoje majhnosti sploh rabi takšno "super institucijo".

Tadej Avčin je tako izrazil skrb, ker bo ljubljanska pediatrična klinika zaradi vzpostavitve inštituta ostala brez kardiologije, kar je posebnost v primerjavi s tujimi pediatričnimi klinikami. Predsednik sveta Franc Strle pogreša pojasnila o sodelovanju med kliničnim centrom in inštitutom. Alojz Ihan pa je opozoril, da celotna zgodba ostaja brez dolgoročne ocene stroškov.

Pediatrični kliniki od ponedeljka v pomoč ameriški in hrvaški kardiolog

Na pediatrični kliniki se je s tem koncem tedna izteklo službovanje še dvema od treh domačih kardiologov, ki so dali odpoved v maju. V ponedeljek pa začneta delati dva tuja pediatrična kardiologa - eden prihaja iz ZDA, drugi s Hrvaške. Strokovni direktor klinike Janez Jazbec je v petek zagotovil, da bodo tudi preko vikenda zagotovili stalno pripravljenost kardiologa.

Jazbec je napovedal, da bodo dokončni ambulantni razpored za otroško kardiologijo pripravili v prihodnjem tednu. Staršem so zato že začeli pošiljati obvestila o terminih pregledov njihovih otrok. Pojasnil je, da bo za invazivno kardiološko diagnostiko in fetalno ehokardiologijo poskrbel eden od dveh prihajajočih tujih strokovnjakov.

Na vprašanje, kako bo urejena podjemna pogodba z ameriškim strokovnjakov, saj še ni sprejeta potrebna zakonska sprememba, je Jazbec odgovoril, da je za to pristojno ministrstvo za zdravje, kjer pa se sklicujejo na retroaktivnost, ki jo bo omogočil dopolnjeni zakon. Hrvaški kardiolog bo po njegovih besedah ostal na pediatrični kliniki do 31. avgusta.

Ni pa Jazbec v petek vedel, do kdaj jim bo v pomoč ameriški strokovnjak, saj je njegova zaposlitev v domeni ministrstva oziroma inštituta. Po neuradnih podatkih naj bi ostal le teden dni, nato pa naj bi ga nadomestila dva tuja strokovnjaka. Poudaril pa je, da so za hrvaškega in ameriškega kardiologa že pridobili mnenja o njuni strokovni usposobljenosti in jih poslali na ministrstvo.

Glede komunikacije s tujima strokovnjakoma je Jazbec pojasnil, da bo za uradne dokumente poskrbela strokovna prevajalska služba, ki jo bo zagotovil inštitut. Za tekočo komunikacijo med zdravnikom in bolnikom pa bodo poskrbeli pediatri in specializanti, ki poleg pediatričnih kardiologov delajo na kardiološkem oddelku.

Sicer bosta kardiologa iz ZDA in s Hrvaške plačana podobno kot češki kirurgi, ki operirajo na pediatrični kliniki.