c S

Vsaka država ima pravico do svojega pravnega sistema

04.07.2018 13:02 Strasbourg, 04. julija (STA) - Vsaka država ima pravico, da vzpostavi svoj lasten pravni sistem, je danes v Evropskem parlamentu dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Na Poljskem je sicer danes začel veljati sporen zakon o vrhovnem sodišču, zaradi česar se je moralo upokojiti več kot deset vrhovnih sodnikov.

"Spoštovanje nacionalnih identitet je eden od stebrov Evropske unije," je poudaril v razpravi o prihodnosti EU z evropskimi poslanci v Strasbourgu. "Vsaka država ima pravico do oblikovanja lastnega pravnega sistema v skladu s svojimi tradicijami," je poudaril. Poljska "ima globoke korenine v parlamentarizmu in vladavini prava".

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je pohvalil dosežke Poljske od njenega vstopa v EU, je pa izpostavil, da je unija "skupnost prava". Če "obstaja sistematična grožnja pravni državi, ni mogoče kar zamižati in reči, da je to nacionalna zadeva", je povedal. "Kjer je oslabljena delitev oblasti in ogrožena neodvisnost sodstva, bo prizadeta celotna skupnost," je poudaril. Zavzel se je za nadaljevanje dialoga z Varšavo, pri čemer je poudaril, da je napredek možen.

Do spornih reform so bili danes kritični tudi v največjih političnih skupinah v Evropskem parlamentu - Evropski ljudski stranki (EPP), evropskih socialdemokratih (S&D), liberalcih (ALDE) in Zelenih. Številni poslanci so v rokah držali napise "pravna država".

Morawieckega pa so v razpravi podprli Evropski konservativci in reformisti, katerih članica je tudi poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost, in Evropa narodov in svobode, ki ji pripadata avstrijska Svobodnjaška stranka (FPÖ) in francosko Nacionalno zavezništvo (bivša Nacionalna fronta).

Evropska komisija je v ponedeljek zaradi reforme vrhovnega sodišča sprožila pravni postopek proti Poljski. Danes je namreč začela veljati nova upokojitvena starost za vrhovne sodnike, ki so jo z zakonom znižali s 70 na 65 let. Tako bi moralo 27 od 72 poljskih vrhovnih sodnikov z današnjim dnem v pokoj. 16 jih je v skladu z novim zakonom predsednika Andrzeja Dudo zaprosilo za podaljšanje mandata. Enajst drugih, ki za to niso zaprosili, so z današnjim dnem upokojili.

Med njimi je tudi predsednica sodišča Malgorzata Gersdorf, ki ni zaprosila za podaljšanje, saj se ji šestletni mandat predsednice izteče leta 2020. Danes je prišla na sodišče, kjer jo je pozdravilo več tisoč podpornikov, ki so vzklikali "svobodna sodišča" in "ustava".

"Ne vpletam se v politiko. To delam zato, da zaščitim vladavino prava in pokažem resnico o meji med ustavo in kršenjem ustave," je povedala sodnica, ki ne priznava upokojitve, saj vztraja, da njen mandat ščiti ustava. "Upam, da se bo pravni red vrnil na Poljsko," je poudarila pred sodiščem.

Evropska komisija je sicer decembra lani zaradi več spornih pravosodnih reform proti Poljski sprožila tudi postopek v okviru 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic.

Morawiecki je sicer danes poudaril, da želi Poljska igrati konstruktivno vlogo v EU in se zavzel za nadaljevanje poglabljanja notranjega trga. Opozoril je, da mnogi Evropejci zaradi številnih kriz, ki so prizadele EU, ni več navdušeni nad unijo. Ob tem je posvaril pred "usodnimi vizijami" evropske super države, s katerimi se sam ne strinja.