c S

ZDA bodo odločne proti kršiteljem sankcij proti Iranu

03.07.2018 10:24 Washington, 03. julija (STA) - Direktor političnega načrtovanja v State Departmentu Brian Hook je v ponedeljek dejal, da ZDA ne bodo oklevale pri kaznovanju podjetij, ki ne bodo upoštevala ponovne uvedbe sankcij proti Iranu. ZDA bodo prvi del sankcij proti Iranu znova uvedle 4. avgusta, drugi sveženj bo sledil 4. novembra.

Predsednik ZDA Donald Trump je maja odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij. Sporazum je deloval, vendar je Trump od njega odstopil in namerava znova uvesti sankcije.

Druge države se za zdaj temu ne nameravajo pridružiti. Drugi podpisniki sporazuma, kot so Velika Britanija, Nemčija, Francija in Iran, za zdaj vztrajajo pri njegovi veljavnosti, a podjetja iz vsega sveta bodo morala izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA. Hook je zagotovil, da s kaznovanjem podjetij ne bodo oklevali, se pa trenutno posvetujejo z državami, ki bodo zaradi ponovne uvedbe sankcij prizadete.

ZDA bodo uvodoma uvedle sankcije proti iranskemu avtomobilskemu sektorju, trgovini z zlatom in drugimi dragocenimi kovinami. Ostrejše bodo sankcije po 4. novembru proti iranski energetski industriji in centralni banki. Turčija in Indija sta že jasno zagotovili, da sankcij proti Iranu glede nafte ne bosta upoštevali.