c S

AI zaradi zločinov proti človečnosti zahteva pregon vodij mjanmarske vojske

27.06.2018 09:14 London, 27. junija (STA) - Nevladna organizacija Amnesty International (AI) je danes vodjo mjanmarske vojske, generala Min Aung Hlainga in 12 drugih visokih predstavnikov vojske obtožila "sistematičnega napada" na pripadnike muslimanske manjšine Rohingya, ki je predstavljal zločine proti človečnosti. Zahtevali so pregon pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC).

"Val nasilja - vključno s poboji, posilstvi, mučenjem, požiganjem in prisilnim stradanjem - ni dejanje posameznih vojakov ali enot," je povedal predstavnik AI Matthew Wells.

"Ti zločini v mednarodnem pravu predstavljajo zločine proti človečnosti, saj so bili del sistematičnega in popolno orkestriranega napada na populacijo Rohingov," je poudaril. Mjanmarsko vojsko so v AI obtožili tudi etničnega čiščenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahtevali so konec vojaških operacij, neomejen dostop humanitarne pomoči in vrnitev okoli 700.000 Rohingov iz Bangladeša, kamor so se zatekli pred nasiljem vojske, v njihovo domačo pokrajino Rakhine.

V poročilu na 186 straneh, ki se sklicuje na intervjuje s 400 pričami nasilja, zaupne dokumente mjanmarske vojske in satelitske posnetke, navajajo še, da so se nekateri vojaški poveljniki odpravili v Rakhine, da bi nadzorovali etnično čiščenje.

Na seznamu visokih predstavnikov, ki jih AI obtožuje zločinov proti človečnosti, sta med drugim poleg generala Min Aung Hlainga še generalmajor Maung Maung Soe ter generalpodpolkovnik Aung Kyaw Zaw. Min Aung Hlaing je sicer v ponedeljek sporočil, da je Aung Kyaw Zaw odstopil s položaja, Maung Maung Soe pa je bil odstavljen, ker "mu ni uspelo preprečiti" napadov Rohingov na vojaške postojanke avgusta lani. Ti napadi so bili sicer povod za napade vojske na Rohinge.

Nevladna organizacija s sedežem v Londonu je Varnostni svet Združenih narodov pozvala, naj zahteva pregon pred ICC, pri čemer Mjanmar ni podpisnik statuta sodišča. Kljub temu lahko VS ZN sproži primer pred ICC proti tem visokim predstavnikom mjanmarske vojske.