c S

Svet varuha za človekove pravice se bo sestal na ustanovni seji

27.06.2018 07:47 Ljubljana, 27. junija (STA) - Svet varuha za človekove pravice, ki ga je kot posvetovalno telo varuha človekovih pravic opredelila novela zakona o varuhu, se bo danes sestal na ustanovni seji. Glede na predlog dnevnega reda jih na seji, ki bo zaprta za javnost, čaka obravnava poslovnika.

Svet varuha, katerega ustanovitev je predvidel del omenjene novele, ki se je začel uporabljati z začetkom junija, je namenjen spodbujanju varstva človekovih pravic in krepitvi pravne varnosti.

Sodeloval bo pri pripravi ugotovitev varuha o spoštovanju človekovih pravic in o pravni varnosti v Sloveniji, varuhu bo predlagal uvedbo postopka v primeru morebitne kršitve človekovih pravic, na predlog varuha pa bo obravnaval tudi širša vprašanja spodbujanja in varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Obravnaval bo poročila države mednarodnim organizacijam glede človekovih pravic in sodeloval pri pripravi samostojnih poročil varuha o uresničevanju mednarodnih obveznosti države na področju človekovih pravic. Prav tako bo podajal stališča o razvojnih politikah glede človekovih pravic. Njegova naloga pa bo tudi osveščati javnost in stroke o pomenu in razvoju človekovih pravic.

Aktualnemu svetu bo predsedovala namestnica varuhinje Kornelija Marzel, imena 16 članov pa bodo pri varuhu sporočili na novinarski konferenci v četrtek. V skladu z novelo je sedem članov predstavnikov civilne družbe, trije člani so predstavniki znanosti, dva sta predstavnika vlade, zagovornik enakosti, informacijski pooblaščenec, državni zbor in državni svet pa imajo vsak po enega člana.

Mandat članov sveta je glede na novelo, sprejeto septembra lani, vezan na varuhov mandat. Mandat varuhinje Vlaste Nussdorfer se bo iztekel 23. februarja 2019.