c S

Evropska komisija in spletne tržnice za hitrejše odstranjevanje nevarnih izdelkov

26.06.2018 17:08 Bruselj, 26. junija (STA) - Evropska komisija ter podjetja Alibaba, Amazon, eBay in Rakuten so podpisali zavezo za hitrejše odstranjevanje nevarnih izdelkov iz spletne prodaje. Podjetja so se med drugim zavezala, da se bodo na obvestila o nevarnih izdelkih organov članic odzvala v dveh delovnih dneh. Komisarka Vera Jourova je k sodelovanju pozvala še druge spletne tržnice.

Podjetja so se zavezala, da se bodo v dveh delovnih dneh odzvala na obvestila o nevarnih izdelkih organov držav članic, v petih delovnih dneh pa ukrepala na podlagi obvestil kupcev. Pregledovala bodo tudi informacije o odpoklicanih in nevarnih izdelkih, vzpostavila posebne enotne kontaktne točke za organe držav članic EU za obveščanje o nevarnih izdelkih ter sprejela ukrepe za preprečevanje ponovne objave ponudb nevarnih izdelkov.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je izpostavila, da vedno več ljudi v EU nakupuje prek spleta. "Med nakupovanjem prek spleta bi morala biti potrošnikom zagotovljena povsem enaka raven varnosti kot pri nakupu v trgovini. Pozdravljam zavezo o varnosti izdelkov, ki bo dodatno izboljšala varnost potrošnikov," je poudarila komisarka in k sodelovanju v pobudi pozvala še ostale spletne tržnice.

Kot so sporočili iz Bruslja, je spletna prodaja leta 2016 obsegala 20 odstotkov skupne prodaje v EU. Opozorili so, da se prek spleta prodaja vse več nevarnih izdelkov, prijavljenih v sistemu hitrega obveščanja, kar pomeni, da morajo vse spletne tržnice nadaljevati in dodatno okrepiti svoja prizadevanja za njihovo odstranitev iz trgovin.