c S

Dan policije naj ne bo le formalnost, temveč tudi priložnost za samorefleksijo

26.06.2018 13:34 Ljubljana, 26. junija (STA) - Generalni direktor policije Simon Velički je v poslanici vsem zaposlenim v policiji ob dnevu slovenske policije zapisal, da naj ta dan ne bo le formalnost, temveč tudi priložnost za samorefleksijo. Dejanja pred 27 leti so po njegovih besedah tudi "najvišji izraz pripadnosti modri uniformi", predvsem pa ljudem, ki jim služi.

Takratna dejanja imajo tako po njegovih besedah za policijo še večjo vrednost ter niso le politični in zgodovinski mejnik naše države. Zaposlenim v policiji pa je ob prazniku policije tudi čestital.

"Verjamem, da je naša država boljša tudi zaradi svoje policije. Ta ni le nosilni steber varnega življenja, temveč tudi eden izmed stebrov spodbudnega življenjskega okolja, ki posamezniku omogoča razvoj," je med drugim zapisal.

Dodal je, da je Slovenija ena najvarnejših držav na svetu, slovenski policisti pa da veljajo za korektne, strokovne in humane. Poleg tega je spoštovanje človekovih pravic pri nas na "izjemno visoki ravni".

Neodvisnost naše države pa po mnenju Veličkega prepogosto jemljemo samoumevno. Padlim miličnikom, ki so v prizadevanjih zanjo poleg drugih dali svoja življenja, zaposleni v policiji po njegovih besedah dolgujejo tudi, da ohranjajo podobo policije kot institucije "od ljudi za ljudi, ki so jo padli miličniki vklesali v kamen spomina".

Policija je po mnenju Veličkega iz preteklega časa ohranila kolektivni duh in tovarištvo, ki sta po njegovem pozitivna in gonilna sila v policiji. Slednje jim pride prav še posebno v kritičnih situacijah, ko je ogroženo življenje. Pomanjkanje sodelovanja bi namreč lahko bilo usodno, je v poslanici pojasnil Velički.

Iz moderne dobe pa je slovenska policija prevzela razvoj stroke, profesionalizem, etiko ter varstvo človekovih pravic in svoboščin. "Skoraj 30 let razvoja in rasti je slovensko policijo z vidika teh meril potisnilo v sam vrh evropskih policij," je še zapisal.

Dan slovenske policije vsako leto obeležujemo 27. junija. Osrednja slovesnost se bo odvijala v sredo Tacnu, nagovora pa bosta imela ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in Velički. Poleg raznih slovesnosti na policijskih upravah v prihodnjih dneh bo v sredo delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever položila tudi cvetje k pomniku padlim v vojni za Slovenijo in k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu.