c S

Guterres poziva k prekinitvi spopadov na jugu Sirije

23.06.2018 16:40 New York, 23. junija (STA) - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek pozval k takojšnji prekinitvi spopadov na jugozahodu Sirije in spoštovanju dogovora o prekinitvi ognja, ki so ga sooblikovale Rusija, ZDA in Jordanija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guterres je v petek izrazil zaskrbljenost zaradi okrepljenih spopadov in sirske vladne ofenzive. Kot je pojasnil, spopadi resno ogrožajo varnost v regiji. Pozval je k takojšnji prekinitvi trenutnega vojaškega stopnjevanja ter da se vse strani držijo obvez, h katerim so se zavezale v okviru dogovora o prekinitvi ognja. To je označil kot prioriteto.

Sirski predsednik Bašar al Asad si želi ponovno prevzeti nadzor še nad južnimi predeli Sirije, ki so v rokah upornikov. V preteklih treh dneh so tako poročali o bombardiranju z območja vzhodne Dare, več tisoč civilistov pa je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice že zbežalo.

Rusija, ZDA in Jordanija so se lani dogovorile o vzpostavitvi deeskalacijskih območij, med drugim za več delov države ob meji z Jordanijo in Golanske planote.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley pa je medtem v petek pozvala Rusijo, naj pritisne na sirsko vlado glede spoštovanja prekinitve ognja. "Sirski režim mora prenehati kršiti premierje na jugozahodu Sirije," je dejala.

Guterres se bo danes sicer v Washingtonu sestal z državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Varnostni svet ZN pa bo v sredo ponovno razpravljal o Siriji.