c S

EU ne bo omejevala pravice do stavke kontrolorjem zračnega prometa

21.06.2018 14:55 Bruselj, 21. junija (STA) - Evropska komisija ne bo omejevala pravice do stavke kontrolorjem zračnega prometa, potem ko sta to predlagala letalski prevoznik Ryanair in družba IAG, ki je lastnica British Airways. Družbi sta želeli doseči, da EU posreduje pri Franciji glede omejitve stavk, saj so morali zaradi teh v začetku leta odpovedati let več kot 750.000 potnikom.

V Evropski komisiji so danes poudarili, da zagovarjajo temeljno pravico zaposlenih do stavke, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Prepričani so, da omejevanje pravice do stavke ne bi pripomoglo k rešitvi nastalih težav.

Izvršni direktor družbe IAG Willie Walsh je v sredo ocenil, da francoska vlada ni sposobna zagotavljati pravic letalskih potnikov do prostega gibanja, saj ni preprečila ponavljajočih se stavk v zračni kontroli prometa v začetku leta.

Izvršni direktor družbe Michael O'Leary pa je poudaril, da je letošnje leto eno najhujših za letalske prevoznike zaradi stavk kontrolorjev.

Večina potnikov, ki jih prizadenejo stavke francoskih kontrolorjev sicer, sploh ne vzleta ali pristaja v Franciji, temveč želijo le prečkati njihov zračni prostor.