c S

Devet članic EU vzpostavlja hitro odzivne kibernetske sile

21.06.2018 14:55 Vilnius, 21. junija (STA) - Devet članic Evropske unije se je odločilo za oblikovanje hitro odzivnih sil na kibernetske napade. Gre za projekt v okviru novega obrambnega pakta EU, je danes sporočila Litva, ki projekt tudi vodi.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil litovski obrambni minister Raimundas Karoblis, so danes v Luxembourgu sporazum o sodelovanju v tej pobudi podpisali obrambni ministri Estonije, Hrvaške, Nizozemske in Romunije. K projektu pa bodo kasneje pristopile še Finska, Francija, Poljska in Španija.

V teh silah naj bi delovali strokovnjaki, ki bi bili potem v stalni pripravljenosti pomagati nacionalnim oblastem v boju proti kibernetskim napadom. Ta skupina naj bi zaživela v prihodnjem letu, je pojasnil Karoblis.

Po njegovih pričakovanjih naj bi sredstva za potrebno programsko in drugo opremo pomagala zagotoviti tudi Evropska unija. Litva je sicer že močno okrepila svoje zmogljivosti na področju boja proti kibernetskim napadom, saj se boji tovrstnih aktivnosti zlasti od ruskih hekerjev, ki napadajo državne institucije in energetski sektor, še navaja AFP.

Sile za boj proti kibernetskim napadom naj bi bile med prvimi skupnimi projekti v okviru v okviru stalnega strukturnega sodelovanja na področju varnosti in obrambe EU (PESCO), ki so ga članice vzpostavile lani tudi v odgovor na dvome ameriškega predsednika Donalda Trumpa v učinkovitost zveze Nato.