c S

Sodnica četverico oprostila očitka zlorabe prostitucije in organizirane trgovine z ljudmi

21.06.2018 10:08 Ljubljana, 21. junija (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je v sredo po poročanju medijev domnevno organizirano hudodelsko združbo z območja Ljubljane in Kranja, sestavljeno iz štirih članov, oprostilo očitka zlorabe prostitucije 34 deklet, ki so delovale v dveh nočnih lokalih, v Veroniki v Dragočajni in v Red & Black na Mlaki pri Kranju.

Po podatkih, pridobljenih v kriminalistični preiskavi spomladi 2016, naj bi dekleta po prihodu bila nekaj časa zaposlena na črno, v nadaljevanju pa naj bi morala poleg dela barskih plesalk nuditi tudi spolne usluge. Z oglasi za zaposlitev naj bi jim ponujali 6000 evrov, vendar so dekleta dobila le 350 do 500 evrov na mesec. Sodeč po preiskavi so polovico od tega morala nameniti za pokrivanje lastnih stroškov, delala pa so šest dni v tednu od 21. do 4. ure.

Dekleta, ki so večinoma prihajala iz socialno šibkih okolij, naj bi večinoma prihajala iz Ukrajine in Moldavije, občasno pa je bila zaposlena tudi slovenska državljanka. Kriminalna združba naj bi jim urejala tudi delovne, potovalne in bivalne dokumente, pri čemer jim je za vsak postopek na uradnem organu zaračunala 300 evrov, so ob razkrinkanju domnevne združbe pojasnili na policiji. Kriminalisti so sicer preiskovali pet oseb, tožilstvo pa je po poročanju medijev obtožilo četverico.

Kot danes poročajo mediji, tožilstvo ni moglo dokazati, da je takrat 59-letni domnevni vodja združbe skupaj s svojo 37-letno ženo, sicer državljanko Ukrajine, 40-letnikom z območja Ljubljane in 26-letnikom z območja Kamnika v nočnih lokalih zaposloval 34 deklet, ki naj bi bila prisiljena v prostitucijo. Sodišče prav tako ni našlo dokazov za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, pa tudi očitke glede vračanja dela plače je zavrnilo. 59-letnik jim je namreč uredil delovna dovoljenja, na bančni račun pa so prejemala plačo.

Sodišče je zavrnilo tudi obtožbo, da so bila dekleta prisiljena v spolne odnose in da so bila ves čas nadzirana. Anonimna priča številka ena namreč 90 odstotkov tega, kar je navedla v prijavi policistom, ni potrdila v pričanju pred sodiščem, je po poročanju medijev ugotovilo sodišče.

Je pa sodišče domnevnemu vodji združbe dosodilo dva meseca zapora zaradi protipravnega hranjenja dveh pušk in nabojev. A ker je v priporu prebil že nekaj več kot eno leto in tri mesece, kar se všteva tudi v kazen zapora, mu za rešetke ne bo treba iti.

Tožilstvo, ki je zahtevalo za vse večmesečne zaporne kazni oziroma za zakonca večletne, je napovedalo pritožbo, so še poročali mediji.