c S

Najstarejši poslanec upa na poenotenje o kandidatu za predsednika DZ

21.06.2018 09:14 Ljubljana, 21. junija (STA) - Na petkovi ustanovni seji DZ bo v poslanske klopi sedlo 90 poslancev. Najmlajša med njimi, Jerca Korče (LMŠ), napoveduje prizadevanje za dvig politične kulture v DZ. Najstarejši, Peter Jožef Česnik (SAB), ki bo tudi vodil ustanovno sejo, pa je izrazil upanje, da se bodo v DZ izvoljene stranke zedinile o kandidatu za predsednika DZ.

Med novoizvoljenimi 90 poslanci jih je 36 poslansko funkcijo opravljalo že v iztekajočem se mandatu. V novi poslanski zasedbi bo 22 žensk, kar je deset manj kot doslej, bodoči poslanci pa so stari od 28 do 73 let.

Kot je za STA pojasnil Česnik, je ob priložnosti, ki jo je dobil kot najstarejši poslanec tega sklica, počaščen. V mladosti je namreč obiskoval gimnazijo na Aškerčevi v neposredni bližini parlamenta, zato je mimo parlamentarne zgradbe hodil vsakodnevno. "V svojih najbolj divjih sanjah nisem nikoli pričakoval, da bom kdaj nastopil na ustanovni seji sklica državnega zbora," je dejal upokojeni kontrolor zračnega prometa, ki je delovno dobo preživel v Avstraliji.

Občutki pred ustanovno sejo so mešani, prepletajo se nervoza, trema, ponos in skrb, da ne bi koga užalil, je pojasnil. Česnik je v DZ novinec, zato mu pri tehničnih pripravah pomaga strokovna služba, ki mu bo s pravnimi in postopkovnimi nasveti v pomoč tudi na petkovi seji. "Voditi sejo kot takšno ni problematično, bistveno je, da se vse strani, udeležene v DZ, zedinijo o bistvenih točkah: potrebujemo mandatno-volilno komisijo, predsednika DZ in podpredsednike," je dejal.

V strankah namreč o skupnem kandidatu, ki bi dobil zadostno podporo v DZ za zdaj še niso dogovorjeni, zato je pričakovati, da bo petkova seja zanimiva in bo morda z glasovanjem o kandidatu za predsednika DZ pokazala tudi že obris prihodnje vladne koalicije. "Ko se bo seja začela, se bo klobčič začel odvijati," je dejal Česnik, ki upa, da bodo stranke našle rešitev, saj si ne želi ponovitve belgijskega scenarija z dolgotrajnim brezvladjem.

Pred dogovorom med strankami se tudi sam ni želel opredeliti do potencialnih kandidatov za predsednika DZ. Če slednjega v petek ne bodo izvolili, pa bo kot najstarejši poslanec v nedeljo vodil tudi slavnostno sejo DZ pred ponedeljkovim praznikom, dnevom državnosti, kar bi bila zanj, kot pravi, še večja čast. "Zame so danes sanje, jutri je nov delovni dan," je parafraziral besede prvega predsednika države Milana Kučana in jih "položil na dušo" tudi vsem drugim poslancem.

Česnik želi biti poslanec vseh Slovencev tako v matični domovini kot v zamejstvu in drugje v tujini. Upa, da bodo poslanci stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za ljudi in državo. Sam izpostavlja predvsem področje zdravstva, upokojence, delovna mesta za mlade, promet pa tudi ustavo in dosedanjo zakonodajo bi bilo treba po njegovem mnenju znova pregledati.

Najmlajša poslanka v novem sklicu, 28-letna Korčetova, pa ima, kot je pojasnila za STA, pred nastopom poslanske funkcije prijetne občutke, saj se podaja na zanjo nekaj povsem novega, obenem pa čuti tudi veliko odgovornost do funkcije, ki jo bo opravljala predvidoma v prihodnjih štirih letih.

V tem času si bo posebej prizadevala za dvig politične kulture v parlamentu, saj to vpliva tudi na celoten narod in državo, je pojasnila. Kot je napovedala trenutno brezposelna Korčetova, bo veliko časa posvečala mladim in reševanju problemov, s katerimi se ti soočajo, to so reševanje stanovanjske problematike, iskanje zaposlitev in oblike prekarnega dela, ki mlade omejuje na začetku njihovega življenja.

Tudi sama je bila v svojem dosedanjem delu prekarka, delala je prek podjemnih, avtorskih in individualnih pogodb, pri čemer se je tudi soočila s težavami pri pridobivanju stanovanjskega kredita.

V tokratnem sklicu DZ bodo poleg nje še trije poslanci, mlajši od 30 let. Korčetova, sicer tudi podpredsednica LMŠ, verjame, da med njimi obstajajo možnosti povezovanja. Kot je pojasnila, imajo v stranki že pripravljene rešitve, ki so usklajene z mladinskim sektorjem. "Tu ne bi smelo biti težav, če nas bodo starejši pripravljeni ne samo poslušati, ampak tudi slišati in podpreti pri naših predlogih," je ocenila.