c S

V Romuniji protesti proti oslabitvi boja proti korupciji

21.06.2018 08:01 Bukarešta, 21. junija (STA) - Več tisoč Romunov je v sredo zvečer protestiralo proti vladi in novi zakonodaji, ki bo po njihovem oslabila boj proti korupciji. Ob poostreni varnosti se je v Bukarešti pred vladnimi poslopji zbralo okoli 10.000 ljudi, manjši protesti pa so potekali v vsaj še desetih mestih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na protestih v prestolnici je prišlo do več incidentov med protestniki in policijo, ki je prijela osem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parlament je v ponedeljek sprejel zakonska dopolnila, ki omejujejo pristojnosti tožilcev. Kritiki trdijo, da bo to koristilo vladajočim socialdemokratom in predvsem njihovemu vodji Liviu Dragnei, ki ga preiskujejo zaradi korupcije.

V skladu z novo zakonodajo kriminalistične preiskave ne morejo trajati več kot leto dni. To bo vplivalo predvsem na preiskave korupcije, ki so trajale po več let. Primeri bodo namreč avtomatično prekinjeni, če v letu dni ne bodo vložene obtožnice.

Dragnea, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi nepravilnosti na volitvah in zato ne more biti predsednik vlade, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa iz ozadja skuša nadzirati vlado in vzpostaviti pogoje, ki bi mu omogočili, da zasede premierski stolček.

Eden od ukrepov, ki so jih v ponedeljek sprejeli poslanci, predvideva, da dokazno gradivo, ki so ga pridobili s prisluškovanjem, ne bo sprejemljivo, če ne bo povezano z razlogom pridobitve.

Opozicijske stranke se nameravajo zoper nove ukrepe pritožiti na ustavno sodišče, v katerem sicer prevladujejo vladi naklonjeni sodniki. V parlament so vložile tudi nezaupnico proti premierju Viorici Dancilu, čeprav nimajo upanja v uspeh, saj ima premier v parlamentu večino. Glasovanje naj bi potekalo prihodnji teden.

Leva vlada želi doseči tudi odstavitev vodje protikorupcijskega urada Laure Codruta Kovesi, češ da je škodovala ugledu države. Urad je pod njenim vodstvom bil deležen pohval EU.

Kritiki opozarjajo, da vsi omenjeni ukrepi spodkopavajo boj proti korupciji v eni najbolj skorumpiranih članic EU.