c S

ZN: V Siriji so bili storjeni zločini proti človečnosti

21.06.2018 07:23 Ženeva, 20. junija (STA) - V spopadih med silami sirskega predsednika Bašar al Asada in pripadniki protirežimskih sil v nekdanji uporniški enklavi Vzhodna Guta so bili v minulih mesecih storjeni zločini proti človečnosti, najverjetneje pa je bilo uporabljeno tudi kemično orožje, so danes sporočili preiskovalci ZN za človekove pravice.

Preiskovalna komisija je bila zadolžena za preiskavo dogodkov na območju Dume v Vzhodni Guti med februarjem in aprilom, ko so vladne sile po več tednih intenzivnih spopadov ponovno zavzele to enklavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskovalci so glede 7. aprila, ko so Asadove sile izvedle letalski napad na Dumo, ugotovili, da so "razpoložljivi dokazi skladni z uporabo klora". Nekateri simptomi žrtev medtem namigujejo na uporabo drugačnega plina. Kot domnevajo preiskovalci, je šlo verjetno za živčni strup. Kdo naj bi bil odgovoren za uporabo kemičnega orožja, niso razkrili.

V letalskih napadih je bilo na ta dan po podatkih komisije ubitih 49 ljudi, do 650 jih je bilo ranjenih.

Dogodek je sicer preiskovala tudi Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki pa še ni izdala poročila.

Preiskovalci so na splošno glede obdobja preiskave sklenili tudi, da so "podporniki vladnih sil" zagrešili zločin proti človečnosti "z razširjenim in sistematičnim bombardiranjem s civilisti naseljenih območij in objektov, ter odklanjanjem hrane in zdravil obkoljenim prebivalcem".

Rusija sicer ni bila neposredno opredeljena kot odgovorna za te zločine, vendar so preiskovalci pod opombo napisali, da med "podpornike vladnih sil" spada tudi Moskva.

Kot je komisija še ugotovila, so vojne zločine zagrešili tudi pripadniki uporniških skupin in teroristi v Damasku, kjer so ti ubili in pohabili več sto civilistov.