c S

Klub slovenskih podjetnikov poziva k hitremu oblikovanju vlade

20.06.2018 12:47 Ljubljana, 20. junija (STA) - V Klubu slovenskih podjetnikov s pozornostjo in tudi že z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogovore o možni koaliciji po predčasnih parlamentarnih volitvah. Ker so razmere bolj občutljive, kot je videti, Slovenija nujno in hitro potrebuje koalicijo in vlado, ki bo zagotovila odločne ukrepe za razvojni preboj, pravijo.

Svetovnemu gospodarstvu grozijo carinske in trgovinske vojne. Pojavljajo se prva večja znamenja ohlajanja rasti pri naših največjih gospodarskih partnerjih, denimo pri naročilih in naložbenih pričakovanjih v Nemčiji. V torek je vodilni nemški inštitut Ifo oklestil napovedano gospodarsko rast v Nemčiji kar za tretjino. To so lahko že prva znamenja resnejše krize, na negotove razmere opozarjajo v Klubu slovenskih podjetnikov.

V takšnih razmerah Slovenija nujno in hitro potrebuje koalicijo in vlado, ki bo zagotovila odločne ukrepe za razvojni preboj in politično stabilnost v državi. To dvoje mora biti po mnenju Kluba slovenskih podjetnikov temelj bodoče koalicijske pogodbe.

Medtem ko so se predstavniki političnih strank pred volitvami pogosto dotikali nujnih sprememb za razvoj podjetništva in Slovenije v celoti, pa so po volitvah te teme v veliki meri uplahnile, opažajo v klubu. Zato se med drugim sprašujejo, zakaj se davčno ne razbremeni plač, zakaj številni politiki tako zelo zapostavljajo podjetništvo in zakaj imamo ponekod še vedno precejšnjo brezposelnost, podjetniki pa kljub temu ne dobijo delavcev.

Kakršnakoli že bo bodoča slovenska koalicija, bo zelo pomembno, ali bosta koalicijska pogodba in dejansko delovanje vlade prodorni, tako na področju gospodarske politike kot tudi izobraževanja in drugih resorjev. To bi moralo biti tudi v interesu same vlade, zlasti tiste stranke, ki bo Sloveniji dala novega premierja, pravijo v Klubu slovenskih podjetnikov.

Do volivcev in državljanov odgovorni politiki bi zato morali po njihovem mnenju zagotoviti odločne ukrepe za razvojni preboj. Hkrati pa tudi politično stabilnost, kar pomeni visoko stopnjo politične kulture in strpnosti, obenem pa ničelno stopnjo medsebojnega izključevanja, so še zapisali.