c S

Vrhovno sodišče zavrglo pritožbe neparlamentarnih strank zoper volilni izid

20.06.2018 09:43 Ljubljana, 20. junija (STA) - Vrhovno sodišče je zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank zoper izid volitev v DZ, so potrdili za STA. Po odločitvi vrhovnega sodišča takšna pritožba ni dovoljena, saj je to sodišče pristojno za odločanje o volilnih sporih le v primerih, ki se nanašajo na kandidacijski postopek, za presojo zakonitosti rezultata volitev v DZ pa ne.

Pritožbe zaradi varstva volilne pravice so na vrhovno sodišče vložili Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan, sodišče pa je njihove pritožbe obravnavalo skupaj. Pritožniki so trdili, da je izid volitev rezultat privilegijev določenih političnih strank in da so volitve potekale na podlagi neustavnih zakonov, ki naj bi diskriminirali nekatere politične stranke in skupine državljanov v razmerju do parlamentarnih političnih strank, saj jim v volilni kampanji oziroma v predvolilnem času ne omogočajo nastopanja pod enakimi pogoji. Vrhovnemu sodišču so zato predlagali, da volitve iz začetka junija razveljavi.

Kot so v sklepu o zavrženju pritožb zapisali na vrhovnem sodišču, iz ustave in zakona o volitvah v DZ izhaja, da se varstvo volilne pravice po volitvah lahko uveljavlja pred državnim zborom, ki mora potrditi poslanske mandate, proti njegovi odločitvi pa je mogoča pritožba na ustavno sodišče. "To pomeni, da daje ustava pooblastilo in nadzor nad volitvami po dnevu volitev državnemu zboru, zoper njegovo odločitev pa je dovoljena pritožba na ustavno sodišče, ki tako postane volilni sodnik na prvi in zadnji stopnji," so zapisali v sklepu.

Z vidika potrebnega zaupanja v pravnomočnost volilnega rezultata in pridobljenih mandatov bi bilo po navedbah vrhovnega sodišča "nedopustno, da bi se o ustavnosti in zakonitosti postopka izvolitve poslank in poslancev lahko odločalo v postopku, ki bi bil ločen od presoje pravilnosti potrditve njihovih mandatov".

Ker se pravica do učinkovitega pravnega sredstva in sodnega varstva volilne pravice zagotavlja pred DZ in ustavnih sodiščem, po mnenju vrhovnega sodišča obravnavanih pritožb tudi ni mogoče obravnavati kot zahtev za sodno varstvo, za katera bi bilo pristojno upravno sodišče. Tak upravni spor je namreč dopusten le v primeru, če zoper posamične akte, s katerimi organi posegajo v človekove pravice in temeljne svoboščine, ni zagotovljeno drugo sodno varstvo, so še pojasnili.

V omenjenih neparlamentarnih strankah so sicer že prejšnji teden ob sprejemu poročila o izidu predčasnih državnozborskih volitev na Državni volilni komisiji napovedali tudi pritožbo na DZ, če bo ta zavrnjena, pa tudi na ustavno sodišče.