c S

Bruselj ob migracijskem sporu v Nemčiji poziva k več zaupanja in solidarnosti v EU

20.06.2018 07:18 Bruselj, 19. junija (STA) - Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes v Bruslju vse članice EU pozval k več vzajemnega zaupanja in solidarnosti pri soočanju z migracijskimi izzivi. Sodelovanje med sosedami je zelo pomembno, je še poudaril v odzivu na nemški migracijski spor, ki ogroža vlado kanclerke Angele Merkel.

Celotna EU pozorno spremlja migracijski spor med nemškima strankama, Krščansko-demokratsko unijo (CDU) Angele Merkel in njeno bavarsko sestro, Krščansko-socialno unijo (CSU), ki v predvolilni vnemi zaradi nezmožnosti dogovora o evropski azilni reformi zahteva ostrejše enostransko nemško ukrepanje na meji.

Merklova je sicer v ponedeljek dobila še dva tedna časa, da poskuša zagotoviti evropsko rešitev - reformo evropskega azilnega sistema, ki se je v krizi leta 2015 izkazal za povsem neučinkovitega, sicer predsednik CSU in nemški notranji minister Horst Seehofer napoveduje enostranske ukrepe.

V primeru zaostritve migracijske politike in množičnejšega zavračanja migrantov na nemški meji podobne ukrepe napoveduje tudi Avstrija. V odgovoru na vprašanje, ali so danes na migracijskem sestanku z državami na Zahodnem Balkanu govorili tudi o možnosti vala prebežnikov s severa na Zahodni Balkan, je komisar pozval k sodelovanju.

"Vse pozivam k več zaupanja in solidarnosti med članicami EU," je poudaril in izpostavil pomen sodelovanja med sosedami. Le s sodelovanjem in evropskimi rešitvami bo mogoče zavarovati temeljne vrednote ter načeli solidarnosti in odgovornosti, ki gresta z roko v roki, ter preprečiti krepitev tistih, ki postavljajo te vrednote pod vprašaj, je opozoril.