c S

Velika Britanija po brexitu ne bo imela dostopa do evropskega naloga za prijetje

19.06.2018 17:16 Bruselj/Dunaj, 19. junija (STA) - Pred letom dni so se začela pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ravno danes je glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier na obisku na Dunaju dejal, da bo London s časom izgubil dostop do policijske podatkovne zbirke EU in ne bo več imel dostopa do evropskega pripornega nalog, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Naj bomo jasni, glede na predloge Velike Britanije, bomo morali naše sodelovanje organizirati drugače," navaja Barnierja nemška tiskovna agencija dpa.

Sam sicer razume, da si London, glede na nedavni dokument o varnosti, še naprej želi koristiti prednosti članstva v EU. Vendar to ne bo mogoče, saj nameravajo zapustiti "EU, njene ustanove, strukture in okrilje". "Če zapustite ta ekosistem, izgubite prednosti tega sodelovanja. Ste tretja država, ker ste se odločili tako," je opozoril.

Glede sodelovanja na varnostnem področju, predvsem glede dostopa do podatkovnih zbirk policije v EU, je Barnier dodal, da so države članice EU pripravljene na oblikovanje "ambicioznega sodelovanja", saj se želijo bolje boriti proti terorizmu in kriminalu. Zavrnil je možnost sodelovanja Londona v programu evropskega pripornega naloga, saj je ta povezan s prostim gibanjem oseb znotraj EU.

Britanski minister za brexit David Davis je v začetku meseca pozval, da mora Velika Britanija ostati del sheme evropskega pripornega nalog. Kot je pojasnil, so od uvedbe naloga izročili že več kot 10.000 iskanih oseb.

Britanski pogajalci vztrajajo, da bi moralo varnostno sodelovanje po brexitu ostati na enaki ravni, a EU trdi, da takšnega sodelovanje ne more podvojiti z državo, ki ni del zakonodajnega, pravosodnega in političnega sistema Evropske unije.