c S

V domovih za starejše razočarani nad odločitvijo vlade in opozarjajo na posledice

19.06.2018 13:43 Ljubljana, 19. junija (STA) - V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so razočarani, ker aneks št. 1 k splošnemu dogovoru v zdravstvu za pogodbeno leto 2018, ki ga je vlada potrdila prejšnji teden, ne vključuje dviga cen zdravstvenih storitev. Te od lanskega junija ne pokrijejo več niti stroškov plač delavcev, kaj šele materialnih stroškov in amortizacije, opozarjajo.

"Sklep, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden, je po našem mnenju nezakonit, saj je v nasprotju s 66. členom zakona o zdravstvenem varstvu, ki povsem jasno določa kalkulativne elemente za oblikovanje cen zdravstvenih storitev, kot so plače ter drugi stroški dela, določeni s predpisi, kolektivnimi pogodbami in z drugimi splošnimi akti, materialni stroški, amortizacija ter druge zakonske obveznosti," so v sporočilu za javnost navedli besede sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jake Bizjaka.

V skupnosti opozarjajo, da vlada že od lanskega junija ostaja gluha za njihova opozorila. Po njihovih izračunih bodo domovi za starejše in posebni socialni zavodi v letošnjem letu pri zagotavljanju zdravstvenih storitev svojim stanovalcem zaradi prenizkih cen ustvarili dobrih deset milijonov evrov izgube. Manjkajoča sredstva pa bodo prisiljeni pokriti iz dela oskrbnin, ki bi bil sicer namenjen za investicijsko vzdrževanje in amortizacijo, torej za nujno potrebne izboljšave in prenove objektov.

Kot so zapisali, je povsem nesprejemljivo, da se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja krijejo iz oskrbnin, ki jih plačujejo stanovalci, zlasti ob dejstvu, da stanovalci domov za starejše in njihovi svojci iz lastnega žepa krijejo že kar 70 odstotkov stroškov domske oskrbe, ta delež pa se kljub visoki gospodarski rasti iz leta v leto povečuje.