c S

V Bruslju brez mnenja o arbitraži, Cerar napovedal vložitev tožbe

19.06.2018 07:17 Ljubljana/Bruselj/Zagreb, 18. junija (STA) - Evropska komisija je danes sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je izrazil razočaranje zaradi "te politične odločitve komisije" in napovedal, da bo Slovenija tožbo na Sodišče EU vložila sama.

Kot je danes v Bruslju sporočil glavni govorec komisije Margaritis Schinas, Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa jima je pri tem pripravljena še naprej pomagati, je dejal.

Poudaril je, da komisija v postopku v okviru 259. člena pogodbe o delovanju EU ni dolžna pripraviti mnenja. Poudaril je, da so v preteklih osmih podobnih primerih mnenje izdali le štirikrat.

Na podlagi omenjenega člena lahko članica EU toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Najprej mora o nameri obvestiti komisijo, kar je Slovenija storila s pismom 16. marca, nato pa ima komisija tri mesece časa, da se opredeli in morda odloči, ali bi primer morda prevzela sama. Ta rok se izteka danes, šele po tem pa lahko Slovenija vloži tožbo.

To se bo glede na napoved premierja Cerarja zgodilo kmalu. Kot je napovedal, se bo v sredo sestal z voditelji vseh parlamentarnih strank, vlada pa bi nato v četrtek sprejela odločitev o tožbi. To bi nato na Sodišče EU v Luxembourgu poslali nekje v sredini julija.

Ob tem je Cerar izrazil razočaranje nad ravnanjem Bruslja. "Molk Evropske komisije me zelo skrbi, na ta način komisija ne izvršuje svoje dolžnosti", saj je varuhinja pogodb, je opozoril. "To je zelo nevaren precedens za prihodnost EU," je menil in ocenil, da je "žal politika prevladala nad pravom".

Spomnil je, da je vlada že ob sprožitvi postopka v marcu dobila mandat v DZ, da tudi kot vlada, ki opravlja tekoče posle, lahko vloži tožbo zoper Hrvaško pred Sodiščem EU in dodal, da je bila slovenska politika glede vložitve tožbe proti Hrvaški enotna. Izrazil je pričakovanje, da bo tako tudi tokrat in da bo Sodišče EU to tožbo obravnavalo z vso resnostjo, ji tudi ugodilo in ugotovilo, "da mora Hrvaška nemudoma implementirati arbitražno odločbo". "Po tem pa res ne vidim več manevrskega prostora za kakršnakoli pravna izmikanja," je še dejal Cerar.

Spomnil je tudi na sporočilo Evropske komisije iz 4. julija lani, ko je nekaj dni po objavi arbitražne razsodbe izrazila pričakovanje tako od Slovenije kot Hrvaške, da jo bosta izvršili. Spomnil je tudi na besede predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja iz govora o stanju v EU iz 13. septembra lani, da morajo članice EU spoštovati tudi sodbe sodišč in da pravna država v EU ni izbira, ampak obveza.

Povedal je, da je mnenje pravne službe Evropske komisije, o katerem je danes pisal tudi hrvaški časnik Večernji list in ki je tako očitno že zakrožilo v hrvaški javnosti, "v vseh točkah pozitivno za Slovenijo". "V vseh elementih pritrjuje pravnim stališčem naše vlade," je poudaril in zanikal poročanje časnika, da naj bi pravna služba podprla slovenska stališča v le dveh točkah.

Schinas se glede vsebine tega mnenja ni hotel izrekati, ker da notranjih dokumentov služb komisije ne komentira. Je pa dejal, da je kolegij julija lani o tem razpravljal "na podlagi ustne predstavitve pravne službe, ki je postavila parametre za člen 259, v okviru katerega smo še vedno v smislu, da je arbitražni postopek še vedno edini okvir, ki je lahko koristen".

Na sporočilo iz Bruslja se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril, da je komisija zamudila priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča.

Poudaril je še, da je spor glede meje z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica EU, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. Zdaj je med državama le še spor glede uveljavitve te odločitve, mnenje komisije pa bi to lahko pospešilo, je poudaril.

Zaskrbljenost nad sporočilom Evropske komisije so izrazili tudi v več parlamentarnih strankah. Tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU pa so večinoma še vedno naklonjeni.

Predsednik DZ, sicer poslanec SMC Milan Brglez je poudaril, da odločitev komisije dokazuje "prevlado politike nad vladavino prava tudi na ravni EU". Ne vidi razloga, da bi Cerarjeva vlada čakala na prihodnjo vlado, bi bilo pa po njegovem mnenju kljub temu prav, da se v DZ preveri še politični konsenz novih strank. Z vložitvijo tožbe čim prej se strinja tudi Matjaž Han iz SD, saj da nove vlade prej kot septembra še ne bo.

V Levici so bili po besedah Mateja T. Vatovca do tožbe kritični že pred časom, saj ocenjujejo, da ne bo prinesla pozitivnega premika, ampak prej dodatno zaostrovanje odnosov s Hrvaško. Matej Tonin iz NSi je menil, da stališče Evropske komisije spet dokazuje, "da nas je Hrvaška diplomatsko nadigrala". Predsednik SNS Zmago Jelinčič je ocenil, da je bila že arbitražna odločitev "popoln fiasko", v Stranki Alenke Bratušek pa so napovedali, da bodo počakali na napovedan sredin sestanek s Cerarjem.

Odzvali so se tudi že v Zagrebu. Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je izjavil, da je odločitev Evropske komisije "zelo jasno sporočilo slovenski strani", da je treba rešitev za vprašanje meje med državama iskati v dvostranskih pogajanjih.