c S

Varšava in Bruselj v sporu glede poljskih pravosodnih reform brez napredka

18.06.2018 15:06 Varšava, 18. junija (STA) - Varšava in Bruselj v sporu glede spornih reformah pravosodja na Poljskem nista dosegli napredka, je po današnjem srečanju s poljskim premierjem Mateuszem Morawiecki v poljski prestolnici povedal podpredsednik komisije Frans Timmermans. Sta se pa oba zavzela za nadaljevanje dialoga.

Kot je še povedal Timmermans, sta "imela zelo konstruktivno razpravo o težavah glede vladavine prava". "Z mano je delil določene informacije, ki jih je treba preučiti. Tako kot doslej bom še naprej vodil konstruktiven dialog, pripravljen sem sodelovati z njim in njegovo vlado pri iskanju zadovoljive rešitve," je poudaril po srečanju s poljskim premierjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morawiecki je izpostavil, da obstajajo "velike razlike", vendar ni pojasnil katere. "Želimo poiskati zavezništvo, pri čemer se zavedamo potrebe po reformi pravosodnega sistema," je povedal.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani prvič v zgodovini predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Poljska je sicer po opozorilih Bruslja sprejela nekaj dopolnil in omilila reforme, a, kot je pretekli teden opozoril Timmermans, nekaterih zadev, ki skrbijo unijo, ni spremenila.

Pri tem je tedaj izpostavil, da poljskemu vrhovnemu sodišču grozi, da bo prišlo pod politični vpliv. Povedal je, da v skladu s pravosodno reformo približno tretjini sodnikov poljskega vrhovnega sodišča grozi, da bodo odpuščeni ali se bodo morali prihodnji mesec prisilno upokojiti.

Kot je dodal, je komisija zato prejšnji teden zaprosila Svet EU, naj organizira zaslišanje, na katerem bi Evropska komisija in Poljska predstavili svoja stališča. Zaslišanje bo potekalo na zasedanju ministrov EU za evropske zadeve, ki se bodo sešli 26. junija.

V EU trenutno ni zahtevanega soglasja za ukrepanje proti Poljski z odvzemom glasovalnih pravic. Varšavo že vseskozi podpira Madžarska, nasprotovanje temu ukrepu pa so izrazile tudi pribaltske države.