c S

Na ministrstvu danes pogovor o rešitvah za otroško kardiologijo

18.06.2018 05:50 Ljubljana, 15. junija (STA) - Predstavniki ministrstva za zdravje, vodstev UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni so se danes pogovarjali o rešitvah zagotavljanja dolgoročne varne in kakovostne obravnave in oskrbe otrok s srčnimi boleznimi ter možnostih za prehodno obdobje do začetka kliničnega dela v inštitutu.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, so na sestanku pri ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc sodelovali državna sekretarka Ana Medved, generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder, strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar, predsednik sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Igor Gregorič in novi vršilec dolžnosti direktorja inštituta Brane Dobnikar. Podrobnejših informacij o vsebini današnjega pogovora pa na ministrstvu zaenkrat ne dajejo.

Na ministrstvu za zdravje so sicer v sredo napovedali, da se bodo o rešitvah za otroško kardiologijo v najkrajšem času pogovarjali z vodstvom UKC. Trem otroškim kardiologom, ki so v začetku maja dali odpoved v UKC Ljubljana, se namreč odpovedni rok izteka v začetku julija. Vodstvo UKC Ljubljana pa je v sredo sporočilo, da so doslej uspeli vzpostaviti sodelovanje s pediatri, ki bi pokrivali ambulanto delo, neinvazivno in invazivno diagnostiko ter opravljali interventne posege. Nimajo pa še dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Če ju do julija ne bodo dobili, bodo otroke, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, napotili v tujino.

Na ministrstvu si sicer prizadevajo, da bi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni 1. julija začel delo v celoti, a je, kot je poudaril predsednik sveta tega inštituta Igor Gregorič, najbolj pomembna varna oskrba bolnikov. V tem tednu pa so sporočili menjavo na čelu inštituta. Dosedanja v. d. direktorice Aleksandra Stjepanović Vračar namreč v dogovoru s svetom zavoda danes končuje mandat, svet inštituta pa je v četrtek na dopisni seji za novega vršilca dolžnosti direktorja inštituta imenoval Dobnikarja.