c S

Slovenija dobila pet novih veleposlanikov, tudi v Rusiji

18.06.2018 06:47 Ljubljana, 15. junija (STA) - V uradnem listu je bilo danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o imenovanju novih veleposlanikov. Za novega slovenskega veleposlanika v Rusiji je imenovan Branko Rakovec, v Avstraliji Jurij Rifelj, v Kanadi Melita Gabrič, na Poljskem Božena Forštnarič Boroje ter v Egiptu Mateja Prevolšek.

Branko Rakovec, novi slovenski veleposlanik v Rusiji, je v preteklosti na zunanjem ministrstvu vodil sektor za vzhodno Evropo in srednjo Azijo, med letoma 2012 in 2016 pa je bil veleposlanik Slovenije v Makedoniji.

Vodja službe za odnose z javnostmi na MZZ Jurij Rifelj je bil imenovan za veleposlanika v Avstraliji. Med drugim je bil v preteklosti tudi vodja predstavniške pisarne Slovenije pri palestinskih oblasteh v Ramali.

Melita Gabrič, ki na MZZ vodi sektor za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, je bila imenovana za slovensko veleposlanico v Kanadi. Doktorica znanosti mednarodnih odnosov je bila med drugim od septembra 2009 do oktobra 2012 generalna konzulka Slovenije v New Yorku, bila je tudi višja svetovalka predsednika Generalne skupščine Združenih narodov ter tudi svetovalka za mednarodne odnose sedaj že pokojnega predsednika republike Janeza Drnovška, piše v njeni biografiji.

Božena Forštnarič Boroje, nova veleposlanica na Poljskem, na zunanjem ministrstvu vodi sektor za človekove pravice. Med letoma 2005 in 2009 je službovala na veleposlaništvu v Avstraliji, kasneje tudi na veleposlaništvu v Turčiji. Bila je tudi svetovalka v uradu predsednika vlade ter je sodelovala s Svetom Evrope na področju ekonomskih in socialnih pravic, je razvidno iz različnih virov, tudi MZZ, na internetu.

Mateja Prevolšek, nova slovenska veleposlanico v Egiptu, je med drugim službovala na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU v Bruslju.