c S

Razprava o usodi šefa stranke Erjavca

15.06.2018 14:09 Ljubljana, 15. junija (STA) - Svet stranke DeSUS je pričel razpravo o usodi predsednika stranke Karla Erjavca, ki je po slabem volilnem rezultatu ponudil odstop. Sodeč po razpravi na dopoldanski seji izvršnega odbora se Erjavcu sicer obeta obstanek na položaju, a naj bi bili na terenu s šefom stranke manj zadovoljni. O ponujenem odstopu bo svet predvidoma odločil v nekaj urah.

Izvršni odbor, ki ga sestavljajo tudi predstavniki vodstva stranke, je po večurni razpravi Erjavcu izrazil podporo. Za njegov odstop sta glasovala dva člana izvršnega odbora, 12 jih je bilo proti, eden pa se je glasovanja vzdržal.

Kakšno bo večinsko mnenje sveta stranke, je manj predvidljivo. Sestavlja ga namreč 64 članov, med njimi pa so poleg vodilnih funkcionarjev tudi predsedniki pokrajinskih odborov, večino pa predstavljajo na kongresu izvoljeni člani iz teritorialnih organizacij stranke. Slišati je, da bi bil rezultat lahko odvisen tudi od tega, ali bo glasovanje javno ali tajno. Če bi bilo tajno, naj bi bilo možnosti za Erjavčevo slovo nekoliko več.

Iz stranke je bilo že pred današnjo razpravo slišati, da je treba razčistiti, kaj točno je krivo za slab volilni izid in kolikšna je odgovornost Erjavca. Po drugi strani pa so se nekateri spraševali, kakšna je alternativa Erjavcu na čelu stranke.

Iz spodbudnih tonov nekaterih udeležencev današnje razprave gre vendarle sklepati, da bo Erjavec tudi po slabem rezultatu in, kot se je izrazil, "osebnem porazu" na letošnjih parlamentarnih volitvah ostal na čelu stranke DeSUS.