c S

Ruska vlada predlaga prvo zvišanje upokojitvene starosti po skoraj 90 letih

14.06.2018 14:00 Moskva, 14. junija (STA) - Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes predlagal zvišanje upokojitvene starosti na 65 let za moške in 63 let za ženske. To bo prvo zvišanje starosti za upokojitev v Rusiji po skoraj 90 letih.

V Rusiji je še iz časov Sovjetske zveze upokojitvena starost za ženske 55 let in za moške 60 let in je ena najnižjih na svetu.

"Predlagamo razmeroma dolgo prehodno obdobje - z letom 2019 predlagamo postopno zviševanje, da bi upokojitvena starost za moške do leta 2028 dosegla 65 let, za ženske pa 63 let do leta 2034," je Medvedjev dejal o načrtih, ki jih mora zdaj potrditi še parlament.

"To nam bo omogočilo, da usmerimo dodatna sredstva v zvišanje pokojnin nad ravnjo inflacije," je dodal.

Glede na upadanje števila prebivalcev predstavlja obstoječi pokojninski sistem vse večje breme za državni proračun. Ruski predsednik Vladimir Putin je večkrat opozoril, da bo v določenem trenutku pokojninska reforma potrebna.

V Kremlju so marca napovedali, da bodo pripravili ukrepe, da bodo pokojnine rasle hitreje kot inflacija. Rast cen v zadnjih letih je namreč najbolj prizadela ravno upokojence.

Pričakovati je, da zvišanje upokojitvene starosti ne bo naletelo na odobravanje državljanov. Peticija proti načrtovanim ukrepom, ki jo je na svetovnem spletu objavila skupina ruskih sindikatov, je še pred vladno napovedjo zbrala več kot 180.000 podpisov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"40 odstotkov ruskih moških in 20 odstotkov ruskih žensk ne doseže starosti 65 let. Z drugimi besedami, če se upokojitvena starost zviša, ti ljudje preprosto ne bodo dočakali svojih pokojnin," so opozorili sindikati.