IUS-INFO - Dnevne novice - Na Hrvaškem napovedani protesti zaradi podražitve goriva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.6.2018

Na Hrvaškem napovedani protesti zaradi podražitve goriva

Zagreb, 14. junija (STA) - Na Hrvaškem so za petek napovedani protesti voznikov zaradi podražitve cen goriva. Hrvaška državljanska pobuda Stop dvigu cen goriva je voznike pozvala, naj ob 17. uri protestno ustavijo avtomobile za deset minut. V pobudi menijo, da so cene goriva na Hrvaškem neupravičeno visoke.

V pobudi tudi zatrjujejo, da ima Hrvaška najvišje cene goriva v Evropi. Od vlade zahtevajo nižje trošarine ter znižanje cene litre goriva pod devet kun (1,21 evra).

Na protestno ustavljanje avtomobilov v popoldanski prometni konici 15. junija je pobuda pozvala v začetku meseca pred poslopjem vlade, ko so dejali, da davki in trošarine dvigujejo cene za liter goriva za 140 odstotkov. Z državljansko nepokorščino na petkovih protestih na prometnicah želijo opozoriti, da so visoke cene goriva nesprejemljive. Zatrjujejo, da je osnovna cena litra goriva 3,65 kune (49 centov).

Kampanjo je pobuda nadaljevala na svoji Facebook strani, na kateri imajo danes nekaj manj kot 31.000 sledilcev. Izpostavljajo, da so bili podobni protesti v Srbiji, Črni gori in BiH ter da se je v BiH po množičnih protestih voznikov gorivo pocenilo.

Eden od hrvaških pobudnikov Damir Kristijan Rogin ni želel ugibati, koliko voznikov se bo udeležilo petkovih protestov na Hrvaškem. Za novičarski tportal.hr je izrazil pričakovanje, da bo najmanj tisoč protestnikov v Zagrebu, ki bi lahko povzročili prometne zastoje, v katerih bo obstalo veliko več voznikov, ne glede na to, ali se želijo udeležiti protestov.

Pojasnil je, da gre za obliko protesta, ki ga ni potrebno prijaviti na policiji ter da bo vsak od sodelujočih odgovoren za svoje ravnanje. "Ustaviš se ob 17. uri, tam kjer si, ugasneš avtomobil za deset minut, vklopiš vse štiri utripalke in greš na kavo", je pojasnil Rogin.

Ni izključil možnosti, da bodo vozniki, ki si tovrstnih protestov ne želijo, s protestom nezadovoljni. Menil je, da deset minut ni veliko časa, ter morebitnim nasprotnikom protestov priporočil, naj se v petek med 17. in 17.10 izogibajo prometnicam.

Na Facebookovi strani pobude so tudi objavili pravila za udeležence v protestih, med katerimi je tudi izogibanje incidentom. Ne pričakujejo, da bodo udeleženci protestov naknadno dobili kazni za prometne prekrške.

Na Hrvaškem so cene bencina dosegle skoraj enajst kun (1,48 evra), cene dizla pa so nekaj pod deset kun (1,35 evra). Na cene goriva na Hrvaškem poleg gibanja na globalnem trgu z nafto vpliva tudi glavna turistična sezona, ko trgovci z nafto praviloma nekoliko zvišajo cene zaradi velikega števila turistov, ki na Hrvaško prihajajo z avtomobili.

Hrvaški mediji so v preteklih tednih poročali, da hrvaški vozniki množično kupujejo gorivo v vseh sosednih državah, ker je tudi do 20 odstotkov cenejše kot na hrvaških bencinskih črpalkah.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar