IUS-INFO - Dnevne novice - Varuh za zagotovitev pravice pravosodnih policistov do dostojanstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

13.6.2018

Varuh za zagotovitev pravice pravosodnih policistov do dostojanstva

Ljubljana, 13. junija (STA) - Varuh človekovih pravic že vrsto let posebno pozornost namenja problematiki pravosodnih policistov in varstvu njihovih pravic. Stanje v zaporih je namreč odvisno tudi od organizacijske klime, pri tem pa je ključnega pomena pravica vsakega zaposlenega do dostojanstva, so poudarili pri varuhu.

Na težave, s katerimi se pri svojem delu soočajo pravosodni policisti, varuh v letnih poročilih opozarja že od leta 2011. Že pred leti so tako med drugim opomnili na kadrovsko problematiko v enoti za forenzično psihiatrično zdravljenje, kjer bi moralo biti zaposlenih trinajst pravosodnih policistov, pa jih je bilo le pet.

V mnogih poročilih so opozarjali na preobremenjenost osebja, na pomanjkanje potrebne opreme, delovnih oblačil in nujno potrebnega dodatnega usposabljanja. Večkrat so pristojne tudi pozvali k čim prejšnji realizaciji nadomestnih zaposlitev pravosodnih policistov. Prav tako so se predstavniki varuha o problematiki pogovarjali s pristojnimi in jih opominjali na naštete pomanjkljivosti.

Varuh torej problematiko pravic pravosodnih policistov spremlja, o njej tudi vsako leto poroča, nanjo opozarja ter predlaga spremembe, so zatrdili pri varuhu. Ob tem pa so še enkrat poudarili, da je pravica do dostojanstva ena temeljnih človekovih pravic, ki jo zagotavljata tako slovenska ustava kot Evropska socialna listina in druge mednarodnopravne zaveze, ki jih je Slovenija sprejela na področju človekovih pravic. "Samo z zagotavljanjem in uresničevanjem te pravice je mogoče pričakovati izboljšanje stanja v zaporih, s tem pa tudi varnosti," so še navedli pri varuhu.

V sindikatih državnih organov in delavcev v pravosodju so namreč v minulih dneh opozorili, da pravosodni policisti v ljubljanskem zaporu zaradi kadrovskega primanjkljaja razmer ne obvladujejo in da je tudi v drugih slovenskih zaporih stanje kaotično. Odgovornost za to pripisujejo vodstvoma ljubljanskega zapora in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, zaradi česar zahtevajo njihov odstop. Pristojni se bodo na očitke odzvali na popoldanski novinarski konferenci, ki bo potekala pred ljubljanskim zaporom na Povšetovi ulici.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar