c S

Španska vlada umaknila nadzor nad katalonskimi javnimi financami

11.06.2018 07:02 Barcelona, 08. junija (STA) - Nova španska vlada pod vodstvom socialista Pedra Sancheza se je odločila umakniti izredni nadzor nad financami katalonske regionalne vlade. Banke bodo tako lahko dovolile plačila brez nadzora banke Španije. Kot je danes pojasnila tiskovna predstavnica vlade Isabel Celaa, gre za "gesto za normalizacijo odnosov", poročajo tuje tiskovne agencije.

Finančni nadzor je septembra lani uvedla prejšnja vlada pod vodstvom Ljudske stranke, da bi preverjala, če so za referendum o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani porabljali javna sredstva.

Katalonsko vprašanje je po besedah tiskovne predstavnice prednostna naloga nove vlade, katere pristop bo dialog, skladen z ustavo. "Skušali se bomo premakniti naprej," je dejala. Je pa odločno izključila možnost pogovorov o samoodločbi med Sanchezom in katalonskim predsednikom Quimom Torro.

Sanchez, ki je na položaju zamenjal Mariana Rajoya, ki mu je parlament 1. junija izglasoval nezaupnico, naj bi se v bližnji prihodnosti sešel s predsedniki vseh 17 španskih regij, tudi Kataloncem Torro. Datuma srečanja Sancheza in Torre tiskovna predstavnica nove vlade ni omenila.