c S

Mednarodno kazensko sodišče oprostilo nekdanjega podpredsednika DR Kongo

11.06.2018 07:02 Haag, 08. junija (STA) - Pritožbeni senat Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je danes ugodil pritožbi nekdanjega podpredsednika Demokratične republike Kongo Jean-Pierra Bembaja in razveljavil odločitev ICC iz leta 2016, ki ga je zaradi vojnih zločinov v Srednjeafriški republiki obsodilo na 18 let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Gospod Bemba ne more biti kazensko odgovoren za zločine, ki so jih v Srednjeafriški republiki zagrešile njegove sile," je danes v utemeljitvi poudarila predsedujoča sodnica pritožbenega senata ICC Christine Van den Wyngaert. Dodala je, da sodniki leta 2016 niso upoštevali njegovih poskusov, da bi preprečil zločine, ko je izvedel zanje.

ICC je Bembaja junija 2016 obsodil na 18 let zapora zaradi posilstev in pobojev, ki jih je njegova milica v letih 2002 in 2003 zagrešila v Srednjeafriški republiki. Šlo je za prvi primer na tem sodišču, ki se osredotoča na uporabo posilstev in spolnih napadov kot orožja. Je pa to bil tudi prvi primer, v katerem so ugotovili odgovornost vojaškega poveljnika za dejanja njegovih vojakov, čeprav jim jih ni ukazal.

Bemba, ki so ga aretirali leta 2008 v Bruslju, je trdil, da ni kriv vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki mu jih očitajo. Na razsodbo se je pritožil.

Bemba sicer ostaja za zapahi zaradi ločenega primera, ko je bil obsojen na enoletno zaporno kazen zaradi podkupovanja prič med sojenjem o vojnih zločinih.