c S

Nova španska vlada za rešitev katalonske krize predlaga reformo ustave

11.06.2018 07:15 Madrid, 09. junija (STA) - Nova socialistična španska vlada za rešitev katalonske krize predlaga reformo ustave. Kot je danes v Barceloni poudarila španska ministrica za regije Meritxell Batet, je sprememba ustave iz leta 1978 zaradi krize v odnosih Madrida z regijami "nujna, mogoča in zaželena", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Sprememba ustave ne bi smela povzročiti delitev, temveč rešiti trenutno situacijo," je poudarila ministrica, ki sicer izvira iz Katalonije, v odgovoru na očitke, da nova vlada postavlja pod vprašaj enotnost Španije. Povedala je še, da se je novi španski premier Pedro Sanchez že pogovarjal s predsedniki vseh 17 španskih regij.

Ministrica je dejala, da je treba trenutno krizo v Kataloniji rešiti "na poseben način" in ob upoštevanju vseh Špancev.

"Treba je spoštovati zakone, ustavo in regionalni statut, a to ni dovolj. Prisluhniti je treba tudi predlogom vseh političnih sil in doseči dogovor," je poudarila ministrica ter s tem namignila na razklanost med zagovorniki in nasprotniki neodvisnosti v Kataloniji. Po njenem gre za to, da "priznamo, da ima tudi nasprotna stran lahko prav".