c S

V kanadskem La Malbaieju danes začetek dvodnevnega vrha G7

08.06.2018 08:24 Quebec, 08. junija (STA) - V La Malbaieju v kanadski provinci Quebec se bo danes začel dvodnevni vrh skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7). Na vrhu naj bi poskušali sprejeti soglasno izjavo o aktualnih vprašanjih svetovnega gospodarstva in geopolitike, kar se zdi skorajda nemogoča misija. Zaradi predsednika ZDA Donalda Trumpa se že govori o vrhu G6 plus ena.

G7 je za nekaj let postala G8, ker so najbogatejše države vzele medse tudi Rusijo, vendar so jo leta 2014 izključile, med drugim zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Društvo najbogatejših so doslej vodile ZDA, ki pa so se s Trumpom znašle osamljene najprej glede podnebne politike, sedaj pa še zaradi trgovinske.

Glavna zgodba vrha G7 bodo prav nesoglasja med ZDA in preostalo šesterico, ki jih je znatno okrepila uvedba novih uvoznih carin na jeklo in aluminij, napovedujejo viri pri EU. Ob tem izpostavljajo, da ni alternative sodelovanju v okviru G7.

Odnosi med EU in ZDA so na veliki preizkušnji zaradi niza potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa: najprej je odrekel podporo mednarodnemu podnebnemu sporazumu, nato iranskemu jedrskemu dogovoru, minuli teden je za unijo uvedel nove uvozne carine na jeklo.

Med pripravami na vrh so se na smučišču blizu Vancouvra pretekli teden zbrali finančni ministri skupine G7 in šest ministrov je ameriškemu kolegu Stevenu Mnuchinu povedalo svoje javno in za zaprtimi vrati, kar seveda ni ničesar spremenilo.

Zaradi carin so propadla pogajanja o spremembah prostotrgovinskega sporazuma v Severni Ameriki (Nafta), ki jih je izsilil Trump, ki vztraja, da se bo s Kanado in Mehiko o trgovini pogajal bilateralno. Sporazum Nafta naj bi bil po njegovem mnenju v veliko škodo ZDA.