c S

ZN zahtevajo izpustitev političnih zapornikov v Severni Koreji

07.06.2018 13:46 Ženeva, 07. junija (STA) - Posebni poročevalec ZN za človekove pravice v Severni Koreji Tomas Ojea Quintana je danes v Ženevi Severno Korejo pozval, naj pred zgodovinskim vrhom med Severno Korejo in ZDA prihodnji teden v okviru splošne amnestije izpusti politične zapornike. Pozdravil je nedavno izpustitev treh Američanov.

Hkrati je Pjongjang pozval, naj pomilosti vse, ki jih je režim samovoljno zaprl, kar so po njegovih besedah dejansko vsi zaporniki. "V državi ni vladavine prave, ni ustrezne zakonodaje o postopkih," je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ocenil je tudi, da bi bila amnestija znak, da Severna Koreja misli resno z odpiranjem v svet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pozivi Quintane prihajajo manj kot teden dni pred zgodovinskimi pogovori med severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Singapurju. V zvezi s tem je Quintana danes menil, da bi morali na vrhu v okviru pogovorov o varnostnih temah spregovoriti tudi o človekovih pravicah.

Po ocenah naj bi bilo v Severni Koreji v kazenskih taboriščih zaprtih okoli 120.000 političnih zapornikov.