c S

Zaradi slabih volilnih rezultatov v več strankah spremembe v vodstvu

04.06.2018 16:30 Ljubljana, 04. junija (STA) - Zaradi slabega volilnega rezultata se obetajo spremembe v več strankah, predvsem tistih, ki so ostale pod parlamentarnim pragom. Danes je tako že nepreklicno odstopil predsednik stranke ReSET Martin Ivec, da so spremembe v vrhu stranke neizbežne, meni tudi predsednik sveta Stranke slovenskega naroda Miha Majc.

Svoj odstop je sicer že v nedeljo ponudil predsednik NSi Matej Tonin, saj stranka ni dosegla cilja desetih odstotkov, ampak po dosedanjih delnih neuradnih izidih 7,13 odstotka. Kot so za STA pojasnili v stranki, bo v torek zasedal izvršilni odbor, končna odločitev o Toninovi usodi pa bo pripadla svetu stranke, ki za zdaj še ni sklican.

Predsednik SLS Marko Zidanšek pa je s položaja odstopil, ker mu SLS ni uspelo pripeljati v DZ, kar si je zastavil kot cilj ob prevzemu vodstva stranke pred tremi leti in pol. SLS je ostala pod parlamentarnim pragom z 2,63 odstotka prejetih glasov.

Prav tako se pod vprašaj postavlja nadaljnja politična vodstev drugih strank, tudi tistih, ki na volitvah niso prejele niti enega odstotka podpore.

Po mnenju danes odstopljenega predsednika stranke ReSET, ki je v nedeljo zbrala 3600 oziroma 0,41 odstotka glasov, je "dolžnost politikov, da prevzamejo odgovornost v primeru slabega rezultata ali slabega vodenja države in prepustijo vodenje tistim, ki znajo bolje". Nad rezultatom je, kot je pojasnil za STA, zelo razočaran.

Spremembe se obetajo tudi v vodstvu Stranke Slovenskega naroda (SSN), ki je na nedeljskih volitvah po doslej preštetih glasovnicah prepričala 1170 oziroma 0,13 odstotka volivcev. "V resnično demokratičnih okoljih nikoli ne gojimo kulta osebnosti, ampak raje stremimo k dobrobiti skupnosti," je za STA pojasnil Majc.

Obenem je prepričan, da je bodočnost Slovenije odvisna od njih. "Naš čas šele prihaja. Slovenci bodo prej kot slej spoznali, da je SSN to, kar bo Slovenijo ohranilo pri življenju, torej pred ekonomskim in družbenim propadom," je pojasnil in opozoril na po njegovem prepričanju neregularne volitve. Med drugim je omenil kratke roke za volilna opravila, medijsko blokado in minimalna sredstva za volilno kampanjo. "Kakšni domoljubi bi bili v SSN, če bi nas neuspeh na volitvah, ki objektivno ni povsem odvisen od našega dela, prestrašil ali demotiviral," pa je odvrnil glede prihodnjega delovanja.