c S

Ob obletnici pokola na Tiananmenu pozivi k soočenju z dogodki pred 29 leti

04.06.2018 16:33 Peking, 04. junija (STA) - Kitajske oblasti so na današnji dan pred 29 leti s tanki zatrle mirne demonstracije na Trgu nebeškega miru v Pekingu, na katerih so protestniki zahtevali demokratične reforme. Oblasti še danes prepovedujejo vsakršno javno razpravo o dogodkih 4. junija 1989 in izvajajo strogo cenzuro vseh besed, povezanih z incidentom.

V nasilnem zatrtju protestov, ki so jih organizirali študenti, je bilo na trgu Tiananmen in okoliških ulicah ubitih več sto, morda celo več tisoč ljudi. Uradno število žrtev skoraj tri desetletja po krvavih dogodkih še vedno ni znano.

V Hongkongu, polavtonomnem območju na jugu Kitajske, se je na bedenju ob svečah tako kot vsako leto zbralo več tisoč ljudi.

Tajvanska predsednica Tsai Ying-wen je kitajske oblasti pozvala, naj se soočijo z dogodki pred 29 leti. "Iskreno verjamem, da če bi se Peking soočil z incidentom in priznal državno nasilje v tem dogodku, bi nesrečna zgodovina 4. junija postala temelj napredovanja Kitajske k demokraciji," je Tsaijeva poudarila v zapisu na Facebooku, ki bo verjetno vznejevoljil oblasti v Pekingu.

Tajvanska predsednica je neposredno nagovorila kitajske uporabnike svetovnega spleta, saj je v sporočilu uporabila poenostavljene kitajske pismenke, ki jih uporabljajo na celini, in ne tradicionalnih, ki jih uporabljajo na Tajvanu in v Hongkongu.

"Kitajski uporabniki spleta, ki pridejo sem, bodo ugotovili, da je moja stran na Facebooku odraz tajvanske demokracije. Mi nimamo občutljivih besed, nimamo internetne cenzure in vsekakor ni nobene potrebe po obvozu požarnega zidu," je Tsaijeva poudarila v sporočilu, pod katerim se je v dobri uri nabralo več kot tisoč komentarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obletnice zatrtja protestov se je s sporočilom za javnost spomnil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. V njem je citiral izjavo Nobelovega nagrajenca za mir Liu Xiaoboja, ki je lani umrl za rakom med prestajanjem kazni, da "duhovi 4. junija še ne počivajo v miru".

"Pridružujemo se drugim v mednarodni skupnosti pri pozivih kitajski vladi, naj javno objavijo vse podatke o ubitih, pridržanih ali pogrešanih," je poudaril Pompeo. Prav tako je pozval kitajske oblasti, naj izpustijo vse, ki poskušajo ohraniti spomin na proteste, ter prenehajo nadlegovati udeležence demonstracij in njihove sorodnike.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying mu je odgovorila, da je kitajska vlada že prišla do jasnih zaključkov glede političnih nemirov, ki so se zgodili konec 80. let. Ob tem je Pompeu očitala, da neutemeljeno obtožuje kitajsko vlado in da se vmešava v kitajske notranje zadeve. "Kitajska stran je zelo nezadovoljna in odločno nasprotuje temu," je dejala Huajeva in dodala, da so ZDA poslali uradni diplomatski protest.