c S

Za dvig ugleda lahko sodstvo po oceni vlade največ stori samo

10.05.2018 17:10 Ljubljana, 10. maja (STA) - Za dvig ugleda in zaupanja v javnosti lahko največ stori ravno sodstvo samo, in sicer z večjo odprtostjo, ustreznim komuniciranjem v zvezi z odločitvami in tudi z načinom spopadanja z napakami v lastnih vrstah, so v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka zapisali v vladi.

Trend zaupanja ljudi v delo sodstva in pravosodja je že nekaj let obratno sorazmeren od objektivnih kazalnikov, ki odražajo poslovanje sodstva. Tako sta sodstvo in pravosodje po navedbah vlade uživali največjo stopnjo javnomnenjskega zaupanja prav v času, ko je bilo to po kriteriju povprečnega časa trajanja zadev najmanj učinkovito.

Vrhovno sodišče je v letu 2016 pripravilo že drugo obsežno raziskavo o zadovoljstvu z delovanjem sodišč, so spomnili v vladi. Rezultati kažejo, da so se ocene zadovoljstva uporabnikov z delovanjem sodišč na splošno zvišale, kar velja tudi za ocene strokovne javnosti.

Iz predhodne raziskave, opravljene v letu 2014, pa izhaja tudi ugotovitev, da največje zaupanje v delovanje slovenskih sodišč izkazujejo posamezniki, ki so že bili udeleženi v sodnih postopkih, najmanjše pa tisti, ki se z delom slovenskih sodišč še niso konkretno srečali.

V aktualnem mandatu so bili po zagotovilih vlade sprejeti številni ukrepi, ki dajejo sodstvu v roke vzvode, da zaupanje javnosti okrepi. Med drugim so bili uzakonjeni etični kodeksi in javno dostopna mnenja komisije za etiko in integriteto, uzakonjen je bil bolj objektiven in transparenten postopek izbire kandidatov za izvolitev v sodniško funkcijo.

Sodni svet je dobil večjo samostojnost in prevzel nekatere nove naloge. S spremembami sodnega reda pa je bila zagotovljena podlaga za fotografiranje in snemanje neposredno pred začetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve v zadevah, kjer javnost ni izključena.

Na dvig ugleda sodstva nedvomno vplivajo tudi spremembe sodne zakonodaje iz leta 2015, so prepričani v vladi. Na njihovi podlagi je bila namreč ustanovljena komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, ki prispeva h krepitvi profesionalne etične zavesti sodnikov. Komisija je od prve konstitutivne seje, ki je bila 15. decembra 2015, do konca leta 2017 sicer izdala 10 načelnih mnenj.

V zvezi z zaposlovanjem predstavnikov za stike z javnostmi v sodstvu je ministrstvo za pravosodje za stališče zaprosilo vrhovno sodišče. To odnose sodstva z javnostmi prepoznava kot pomemben vidik delovanja sodstva, zaradi česar so pri vrhovnem sodišču že leta 2009 ustanovili službo za odnose z javnostmi.