c S

Jazbec predčasno končuje mandat guvernerja Banke Slovenije

30.04.2018 07:21 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Boštjan Jazbec danes predčasno končuje mandat guvernerja Banke Slovenije. DZ ga je namreč po odstopu zaradi odhoda na novo evropsko funkcijo razrešil s funkcije. Predsednik republike Borut Pahor je že sprožil postopke za iskanje novega guvernerja, DZ pa naj bi ga imenoval jeseni. S 1. majem bo vodenje Banke Slovenije medtem prevzel Primož Dolenc.

Jazbec odhaja na vidno mesto v strukturi bančne unije v evrskem območju. Evropska komisija ga je namreč sredi februarja predlagala za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru drugega stebra bančne unije, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in pa Svet EU, ki združuje članice povezave.

Vodenje Banke Slovenije bo s 1. majem tako prevzel namestnik guvernerja Primož Dolenc, predsednik republike Pahor pa je minuli teden že sprožil postopek za imenovanje novega guvernerja. Objavil je namreč poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerski položaj. Rok za zbiranje kandidatur se bo iztekel 20. avgusta, Pahor pa je že pred časom v pogovorih z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da bo predlog za imenovanje novega guvernerja posredoval novemu sklicu DZ, ki se bo oblikoval na volitvah 3. junija.

Jazbečev mandat - guvernersko funkcijo je prevzel sredi julija 2013, potem ko je v DZ pred tem dobil zgodovinsko številčno podporo 77 poslancev - je zaznamovala obsežna milijardna sanacija bank konec leta 2013 in deloma še v letu 2014, zaradi katere je bil deležen številnih kritik v medijih in delu javnosti, predvsem v vrstah tistih, ki so bili v njej ob premoženje, postala pa je tudi predmet kriminalistične preiskave.

Poleg pritiskov v medijih in delu politike pa so verjetno njegovemu predhodnemu odhodu s položaja botrovala tudi različna nesoglasja med ostalimi člani sveta Banke Slovenije, ki je bil v času njegovega mandata prenovljen. Ta naj bi bila tako velika, da naj bi hromila delovanje sveta.

Jazbec je bil četrti guverner Banke Slovenije za Francetom Arharjem, Mitjo Gasparijem in Markom Kranjcem ter prvi, ki je predčasno končal svoj mandat.

Ob odhodu s funkcije je prah v javnosti dvignila informacija, da bo Jazbec kljub predčasni prekinitvi pogodbe o zaposlitvi na lastno željo prejel skoraj 76.000 evrov oz. šest bruto mesečnih plač odpravnine.

Odpravnino naj bi mu sicer po pojasnilih iz Banke Slovenije, kjer poudarjajo, da je ta skladna s pogodbo, izplačali v osmih dneh po odhodu. V tem času se ji Jazbec hipotetično lahko tudi še odreče.