c S

Raven spoštovanja delavskih pravic po oceni inšpektorata še ni na želeni ravni

25.04.2018 17:46 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Inšpektorji za delo so opravili okoli 14.500 nadzorov, pri čemer so odkrili 29.500 različnih kršitev in izdali 10.500 ukrepov, je delo inšpektorata v letu 2017 strnila glavna inšpektorica Nataša Trček. Raven spoštovanja delavskih pravic po njeni oceni še ni na želeni ravni, zato bodo poskušali okrepiti aktivnosti tam, kjer je kršitev največ.

Inšpektorji za delo so lani tako opravili malenkost manj nadzorov kot leto prej, največ pa tudi tokrat na področju delovnih razmerij, in sicer 7650, je dejala Trčkova. Na področju varnosti so izvedli 6659 nadzorov, raziskali so 66 nezgod pri delu, na področju socialne inšpekcije pa so opravili 233 pregledov.

Inšpektorat za delo je lani izrekel za nekaj več kot tri milijone evrov glob, približno 42 odstotkov so jih tudi pobrali. "Gre za več kot 100 odstotkov več kot v letu prej, kar govori o tem, da se gospodarska situacija izboljšuje," je pojasnila glavna inšpektorica za delo.

V preteklem letu je sicer inšpektorat velik poudarek namenil področju plačila oz. neizplačila plač in ostalih dodatkov. "Predvsem zato, ker se je letos pokojninski zakon spremenil in smo želeli biti učinkoviti pri tem, da se do konca leta uredi večina odprtih zadev." Po besedah Trčkove so samo na področju neizplačila plač, regresa in podobnih dodatkov ugotovili več kot 6000 kršitev.

Med glavnimi kršitvami so bile tudi kršitve v zvezi z zaposlovanjem, glede evidence na področju dela in zagotavljanju odmorov in počitkov. Trčkova je poudarila, da je bil inšpektorat zadnji dve leti zaradi tega v podjetjih zelo intenzivno prisoten.

Tudi v začetku letošnjega leta so po njenih besedah preverili 10 večjih subjektov in ugotovili, da je število delavcev v teh podjetjih večje za 900.

"Na podlagi prijav ugotavljamo, da raven spoštovanja delavskih pravic ni na nivoju, kot si želimo, zato bomo poskušali biti čim bolj aktivni tam, kjer vemo, da se dogaja največ kršitev," je izpostavila Trčkova.

Direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Slavko Krištofelc je dodal, da so inšpektorji na področju varnosti in zdravja pri delu tudi lani največ nadzorov opravili na gradbiščih. Predstavil je tudi število prijavljenih nezgod pri delu, ki se povečuje. Lani so zabeležili 17 smrtnih nezgod, 458 težjih, večina je bila lažjih.

V soboto sicer obeležujemo svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Letos bo v ospredju zagotavljanje varnosti za mlade delavce, je dejal Krištofelc.