c S

Evroposlanci zaostrili pravila za financiranje evropskih strank

22.04.2018 09:07 Strasbourg, 21. aprila (STA) - Evropski parlament je ta teden sprejel strožja pravila za financiranje evropskih strank in fundacij, s katerimi naj bi zagotovili pravilno uporabo javnih sredstev. Svet EU naj bi o novih pravilih odločal prihodnji teden, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Evropski poslanci so v torek z veliko večino podprli predlog Evropske komisije, po katerem posamezniki ne bodo več mogli ustanoviti evropske stranke, temveč bodo lahko to storile le stranke iz držav članic. S tem naj bi preprečili, da bi več članov ene nacionalne stranke ustanovilo več evropskih strank, kar bi jim omogočilo boljši dostop do javnih sredstev.

Evropski parlament bo lahko lažje dobil nazaj neupravičeno izplačana sredstva, posamezniki, ki jih bodo spoznali za krive poneverb, pa bodo morali vrniti napačno porabljen denar. Domnevne zlorabe naj bi preiskoval urad evropskega javnega tožilca, ki pa mora prej uradno začeti z delom.

Če evropska stranka ne bo izpolnjevala pogojev za financiranje ali pa bo ob registraciji navedla napačne podatke, jo bodo neodvisne oblasti za evropske politične stranke izbrisale iz registra strank.

Eden od pogojev za pridobitev sredstev bo, da bodo morale stranke iz držav članic logotip in politični manifest evropske stranke, s katero so povezane, objaviti na svoji spletni strani. To bodo morale storiti najmanj 12 mesecev preden bodo zaprosile za financiranje.

Svet EU naj bi novo zakonodajo po pričakovanjih potrdil prihodnji četrtek. Ko bodo nova pravila začela veljati, bodo morale obstoječe evropske stranke v dveh mesecih dokazati, da še izpolnjujejo kriterije za registracijo, sicer jih bodo izbrisali iz registra.

Evropski parlament želi, da bi nova pravila začela veljati pred koncem junija, ko bo objavljen razpis za prijave za financiranje za prihodnje leto, ko bodo tudi evropske volitve.