c S

Londonsko sodišče bo predvidoma objavilo odločitev glede izročitve Todorića

23.04.2018 08:53 Zagreb/London, 23. aprila (STA) - Na Westiminstrskem sodišču v Londonu naj bi danes objavili odločitev o zahtevi Hrvaške za izročitev dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića, ki je osumljen finančnih malverzacij v največji hrvaški družbi. Po objavi bodo v sedmih dneh mogoče pritožbe nanjo, nato bodo možni še nadaljnji postopki na višjih sodnih instancah.

Sodnica Emma Arbuthnot je na začetku obravnave 10. aprila napovedala, da bo odločitev objavila že minuli petek, a so v četrtek s sodišča sporočili, da so iz tehničnih vzrokov narok prestavili na danes. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo celotni postopek ne glede na končni izid lahko trajal od tri do šest mesecev.

Todorićevi odvetniki so med obravnavo nasprotovali izročitvi nekoč najvplivnejšega hrvaškega poslovneža v domovino z argumentom, da je za pregonom Todorića politično ozadje. Sodnico so poskušali prepričati, da obtožnica proti Todoriću ni utemeljena, ker tožilstvo nima trdnih dokazov. Menili so, da bi lahko Todorić po izročitvi več let prestal v zaporu, preden se bi sojenje sploh začelo.

Odvetniki hrvaške države so vse navedbe obrambe zavrnili.

Todorić je v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 sredi aprila priznal, da je med njegovim vodenjem podjetja prišlo do "kršitev vrste predpisov" pri izdajanju menic, a je odgovornost za to preložil na nekdanje pravnike družbe.

Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada. Izročitev so od Velike Britanije lani zahtevali na podlagi evropskega pripornega naloga.