c S

Macron predlagal evropsko pomoč skupnostim za sprejem beguncev

17.04.2018 13:57 Strasbourg, 17. aprila (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pozval k "suverenosti Evrope" v času, ko se ta sooča z avtoritarnimi težnjami. V prvem nastopu pred evropskimi poslanci je med drugim predlagal evropsko pomoč za lokalne skupnosti, ki bi sprejele begunce, parlamentarce pa je pozval k razpravi za oživitev demokracije.

Zaradi nacionalnih egiozmov je po Macronovih besedah danes bolj kot kdaj koli pomembno, da je EU enotna v svojem odnosu do sveta.

V izrazito proevropskem govoru, s katerim je začel razpravo z evropskimi poslanci, je francoski predsednik izpostavil demokracijo kot trenutno najboljšo možnost in tudi kot identiteto. "Ob avtoritarizmu, ki nas obkroža, ni odgovor avtoritarna demokracija, ampak avtoriteta demokracije," je poudaril.

Zavzel se je tudi za večjo suverenost EU, ki bo uniji omogočila boljši odziv na izzive. Ta suverenost po njegovih besedah obsega številna področja.

Med prvimi je izpostavil migracije, glede katerih po njegovem mnenju Evropa potrebuje otipljive rezultate ter mora ustvariti notranjo in zunanjo solidarnost. Predlagal je oblikovanje evropskega programa za financiranje lokalnih skupnosti, ki bi sprejele in vključevale begunce.

Macron se je znova zavzel tudi za reformo območja evra, in sicer zanj predlaga poseben proračun. Evropski parlament pa je pozval, naj še pred volitvami prihodnje leto pripravi časovnico za postopno reformo gospodarske in monetarne unije. Med drugim je pozval k dokončanju bančne unije. Francoski predsednik bi tudi ukinil rabate oz. ugodnosti za posamezne države članice.

Dejal je še, da je tudi Francija pripravljena vplačati več v proračun EU, a zahteva njegovo prenovo. Pričakuje tudi lastne vire, kakršen bi bil digitalni davek. "Nobena raven ambicij ne sme biti previsoka," je poudaril Macron pred skoraj polno plenarno dvorano.

Na kratki rok naj bi EU po Macronovih predlogih vzpostavila tudi sistem obdavčitve digitalnih velikanov. Na digitalnem področju je po njegovem mnenju prednostna naloga zaščita državljanov in njihovih pravic.

Nagovoril je tudi partnerje Evrope. Pri tem je še posebej izpostavil ZDA oz. ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Čeprav je ta zaveznica močnejša kot katera koli druga, je tudi krhka," je poudaril.

Macron se je v Evropskem parlamentu znova zavzel za nadnacionalne liste na evropskih volitvah prihodnje leto, kar so evropski poslanci sicer februarja zavrnili.

"Prava Francija se vrača," je v odzivu na Macronov govor dejal predsednik Evropske komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker. Zagotovil mu je, da lahko računa na podporo Evropske komisije pri svojih prizadevanjih.

Ob tem je Francijo pozval, naj pri evropskih reformah ne upošteva le Nemčije in Francije. "Evropa ni le Francija ali Nemčija. 28 nas je, v prihodnje nas bo 27," je izpostavil.

Med evropskimi poslanci je bil Macronov govor deležen tako pohval kot kritik, slednjih predvsem iz vrst evroskeptičnih in desnih skupin v Evropskem parlamentu. Po koncu več kot triurne razprave pa je francoski predsednik požel bučen aplavz parlamentarcev.

Manfred Weber, vodja največje politične skupine v parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) je pohvalil evropsko držo francoskega predsednika in mu zagotovil podporo svoje politične skupine.

Predsednik skupine socialistov in demokratov (S&D) Udo Bullmann je poudaril, da trenutno potrebujemo močno Evropo. Macrona pa je vprašal, s kom želi sodelovati, kdo je njegov partner.

Britanec Syed Kamall iz vrst konservativcev (ECR) je pozdravil vizijo francoskega predsednika. "A večji proračun unije, skupni azilni sistem ter evropski finančni minister so morda prava ideja za Francijo, ne pa tudi za vse države članice," je izpostavil. Menil je še, da EU ne more biti vedno bolj suverena, če države članice vse bolj izgubljajo svojo suverenost.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je podprl napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji, v katerih je sodelovala tudi Francija, ob tem pa obžaloval, da EU še vedno nima svoje vojske. "Ne predajte se. Leta 2020 bo Evropski parlament drugačen, prišla bo pogumna generacija in potem bo mogoče rešiti Evropo," pa je sporočil Macronu.

Philippe Lamberts iz Zelenih je bil kritičen, da je v Evropi vse več revnih, Macron pa bi dajal "davčna darila" bogatim. "Za plezalce potrebujemo vrv, da so povezani, da tudi zadnji ne odpade. Take vrvi nimamo več. Bogati bogatijo, srednji sloj se ne premakne, revni so vse šibkejši," je ponazoril in francoskemu predsedniku podaril plezalno vrv.

Patrick Le Hyaric iz vrst levice (GUE/NGL)je Macronu očital dvoličnost, ker je Francija sodelovala v napadih v Siriji, molči pa ob bombardiranju Jemna.

"Macron je prišel sem, da bi ugajal," pa je bil kritičen Florian Philippot iz desne skupine Evropa svobode in neposredne demokracije.