IUS-INFO - Dnevne novice - Sprejet tudi zakon o informacijski varnosti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.4.2018

Sprejet tudi zakon o informacijski varnosti

Ljubljana, 17. aprila (STA) - DZ je z 48 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog zakona o informacijski varnosti, ki ga je pripravila vlada in naj bi izboljšal varnost informacijskih sistemov pri nas. Zakon določa minimalne varnostne zahteve za to, da bo nek informacijski sistem varen, poleg zasebnih sistemov pa bo obvezen tudi za državne.

Kot je v ponedeljek v razpravi v DZ povedal minister za javno upravo, ki opravlja tekoče posle, Boris Koprivnikar, zakon sistemsko ureja področje informacijske varnosti na strateški ravni. Istočasno bo Slovenija z njegovim sprejemom v svoj pravni red prenesla evropsko direktivo, katere cilj je zagotoviti visoko raven varnosti omrežij in informacijskih sistemov v EU. To mora Slovenija v svoj pravni red prenesti do maja letos.

Kot je poudaril Koprivnikar, z zakonom določajo minimalne varnostne zahteve za to, da bo nek informacijski sistem varen, na primer katere dokumente in načrte mora imeti upravljavec, kako se priglasi in kako vrednoti incidente. Zakon bo zavezoval ponudnike digitalnih storitev, kot so spletne tržnice, iskalniki in računalniški oblaki, zavezoval pa bo tudi državne organe.

Zakon predvideva, da bo za to področje celovito skrbel urad za varovanje tajnih podatkov, v dveh letih pa naj bi država po zgledu uprave za jedrsko varnost ustanovila upravo za informacijsko varnost. Zakon predvideva tudi, da bosta sedanji SI-CERT nadomestila nacionalni odzivni center (nacionalni CSIRT) ter odzivni center za organe državne uprave.

V poslanskih skupinah so zakonu napovedali podporo. Po besedah Janje Sluga (SMC)je zakon nujen, saj se je od leta 2008 število varnostnih incidentov na področju kibernetske varnosti povečalo za nekajkrat.

Po besedah Benedikta Kopmajerja (DeSUS) zakon po zgledu ureditve v EU prinaša nujne ukrepe, s katerimi sicer že zamujamo.

Po mnenju SD oz. poslanke Bojane Muršič gre za zelo zahteven in celovit zakon, ki ga bo treba s papirja spraviti v uporabo ter "z učinkovito protivirusno in protihekersko zaščito zaščititi naše vitalne organe pred virusnimi in drugimi vdori".

V NSi po besedah Jožefa Horvata zakon podpirajo, kljub temu da imajo nekaj pomislekov. Predlog se mu namreč zdi preveč ohlapen, prav tako ne določa, kdo vse bodo zavezanci ter kakšne bodo finančne posledice za občine in državne organe.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar