c S

Spomladanski sestanki IMF in Svetovne banke v pričakovanju črnih oblakov nad svetovnim gospodarstvom

17.04.2018 11:09 Washington, 17. aprila (STA) - V Washingtonu so se na rednem spomladanskem zasedanju začeli zbirati finančni ministri in guvernerji bank 189 držav članic Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. V ameriško prestolnico prihajajo na deseto obletnico velike finančne krize, ko je svetovno gospodarstvo v dobrem stanju, čeprav v IMF že svarijo pred novimi težavami.

Glavni del spomladanskega zasedanja bo potekal od petka do nedelje. V petek je na sporedu sestanek ministrov in guvernerjev najpomembnejših držav skupine G20. Mednarodni monetarni in finančni odbor (IMFC), ki svetuje svetu guvernerjev IMF, bo v soboto kot običajno obravnaval aktualno dogajanje v svetovnem gospodarstvu, medtem ko bo razvojni odbor, to je skupni odbor Svetovne banke in IMF, med drugim obravnaval vizijo skupine Svetovne banke do leta 2030.

Obeh zasedanj se bodo udeležili tudi člani slovenske delegacije; zasedanja se bosta udeležili finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in viceguvernerka Banke Slovenije Irena Vodopivec Jean. Slovenija bo v razpravah med drugim prispevala svoj glas k skupnim sporočilom EU, in sicer o tem, da je potrebno sedanje ugodno stanje svetovnega gospodarstva izkoristiti za zagotavljanje temeljev za dolgoročno rast in oblikovanje fiskalnih blažilnikov, ter o pomenu odprtosti globalnega gospodarstva, katerega razvoj mora temeljiti na dogovorjenih pravilih, so navedli na finančnem ministrstvu.

Ob robu zasedanja bodo predstavniki Slovenije opravili tudi pogovore s predstavniki Svetovne banke in IMF. Predstavili jim bodo trenutne makroekonomske razmere v Sloveniji ter razpravljali o prihodnjem sodelovanju med Slovenijo in obema institucijama. Delegacija ministrstva za finance bo pot v ZDA izkoristila tudi za nadaljevanje rednih stikov s predstavniki investitorjev v državne vrednostne papirje.

IMF je od konca druge svetovne vojne naprej neke vrste posojilodajalec zadnjega izhoda za države, ki se znajdejo v krizi, Svetovna banka pa pomaga nerazvitim državam pri razvojnih projektih in v bistvu je sklad tako banka, banka pa sklad.

Ministri in guvernerji prihajajo v Washington na deseto obletnico velike finančne krize, ki se je začela v ZDA s propadom nepremičninskega trga in s tem povezanih vrednostnih papirjev. Svetovno gospodarstvo je trenutno v dobrem stanju, obrestna politika se je v razvitih gospodarstvih začela normalizirati, vendar pa je vse skupaj zelo ranljivo.

Izvršna direktorica IMF Christine Lagarde je pretekli teden v Hongkongu pred spomladanskimi zasedanji poudarila, da je še vedno optimistična, vendar daleč na obzorju že vidi zbiranje temnih oblakov. Pri tem je citirala nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja in dejala, da je čas za popravilo strehe takrat, ko še sije sonce. S temi besedami je želela povedati, da z izboljšanjem zdravja javnih financ ne gre zamujati. Svetovni javni dolg narašča in je skupaj z zasebnim dosegel rekordnih 164.000 milijard dolarjev.

Za preprečitev globalnega upočasnjevanja rasti in česa hujšega je prva dama IMF vladam priporočila sprejetje treh zavez. Na prvem mestu se morajo upreti skušnjavam trgovinskih ovir, saj te škodijo vsem, najbolj pa revnejšim potrošnikom. Lagardova sicer ni posebej navedla, kdo jo najbolj skrbi, toda jasno je, kdo je s carinami in nasprotovanjem mednarodnim dogovorom pretresel svet.

Na drugo mesto prioritet je postavila zmanjševanje javnega dolga in utrjevanje finančne stabilnosti, na tretje pa promocijo rasti z reformami, med njimi trga delovne sile. Zaveda se, da so to politično težke reforme, vendar pa jih je veliko lažje sprejeti v obdobju rasti.

IMF bo sicer že danes objavil tudi najnovejše poročilo o obetih za svetovno gospodarstvo. Januarja so za letos in prihodnje leto napovedali 3,9-odstotno rast svetovnega gospodarstva. Razvitim državam so za letos napovedali 2,3-odstotno rast, za prihodnje leto pa 2,2-odstotno, medtem ko so rastočim trgom in državam v razvoju za letos napovedali 4,9-odstotno rast, v 2019 pa naj bi se pospešila na pet odstotkov.

Januarska posodobitev gospodarske napovedi ni vključevala podatkov o Sloveniji. Oktobra lani je IMF naši državi za letos napovedal 2,5-odstotno gospodarsko rast in jo pozval k pospešitvi strukturnih reform, nadaljevanju javnofinančne konsolidacije ter razdolževanju malih in srednjih podjetij.