c S

V Evropskem parlamentu danes razprava z Macronom o prihodnosti EU

17.04.2018 07:29 Strasbourg, 17. aprila (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron bo dopoldne v Strasbourgu z evroposlanci razpravljal o prihodnosti Evropske unije. Najverjetneje se ne bo mogel izogniti niti vprašanjem in pripombam v zvezi s povračilnimi napadi po uporabi kemičnega orožja v Siriji, v katerih je sodelovala tudi Francija. Poglobljena razprava o Siriji bo v parlamentu popoldne.

Macron bo z evropskimi poslanci in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem o prihodnosti unije govoril sedem mesecev po predstavitvi svojega načrta za reformo EU. Tedaj je med drugim predlagal uvedbo evropskega obrambnega proračuna, enot za hitro posredovanje, skupen proračun območja evra in davek na finančne transakcije po vsej EU.

V Macrona so oči uprte tudi pred prihodnjimi evropskimi volitvami. Po ocenah poznavalcev bruseljske scene je namreč zelo verjeten scenarij, da bo francoski predsednik v Evropskem parlamentu po volitvah ustanovil novo proevropsko sredinsko politično skupino, ki se ji bodo priključili "dezerterji" iz drugih skupin.

V današnji razpravi se Macron verjetno ne bo mogel izogniti razpravi v zvezi s povračilnimi napadi po uporabi kemičnega orožja v Siriji, v katerih je sodelovala tudi Francija.

Vodje političnih skupin v parlamentu so v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja napade na cilje za kemično orožje večinoma podprli, uporabo kemičnega orožja v Siriji pa označili za popolnoma nesprejemljivo. Zavzeli so se za politično rešitev sirskega konflikta ter da bi Evropa glede tega poslej govorila z enim glasom. Evroposlanci bodo sicer o Siriji poglobljeno razpravljali popoldne.