c S

Širitveni sveženj: Vprašanje Makedonije in Albanije še odprto

17.04.2018 07:28 Bruselj/Strasbourg/Luxembourg, 17. aprila (STA) - Evropska komisija naj bi danes po letu in pol znova objavila širitvena poročila o šesterici na Zahodnem Balkanu in Turčiji. V ospredju je vprašanje, ali bo priporočila začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo, ki je po neuradnih informacijah še odprto. Omenja se celo možnost, da širitveni sveženj sploh ne bo objavljen danes.

Konec minulega tedna je bilo po neuradnih informacijah še vse odprto, nato so v ponedeljek najprej nekateri neuradni viri sporočili, da se lahko državi nadejata pozitivnih novic, zatem pa, da je še vedno vse odprto.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v ponedeljek v Luksemburgu dejal, da pogajanja še tečejo in da težko napove, kaj se bo zgodilo danes, a izrazil pesimizem, da nobena država ne bo dobila priporočila.

Po neuradnih navedbah naj bi bila glavni problem Francija, ki naj bi izpostavljala zadržke zaradi korupcije in organiziranega kriminala v Albaniji.

Neuradno se omenja celo možnost, da bi lahko Evropska komisija objavo širitvenega svežnja preložila.

O širitvenem svežnju, ki naj bi ga komisija predstavila v Strasbourgu, naj bi že danes v Luksemburgu razpravljali ministri EU, pristojni za evropske zadeve. Širitvene odločitve članic so sicer predvidene junija.

Ministri bodo na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič, sicer razpravljali o spremembah evropske volilne zakonodaje in vladavini prava na Poljskem, a odločitve v poljskem primeru še ni pričakovati.