c S

Nov poskus priprave zakona za sanacijo Celjske kotline

16.04.2018 13:35 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Potem ko je obstrukcija poslancev SD, SDS in DeSUS prejšnji teden preprečila obravnavo predloga zakona za okoljsko sanacijo Celjske kotline, ga bodo člani odbora DZ za infrastrukturo še enkrat poskusili pripraviti za potrditev na plenarni seji še pred zaključkom dela DZ v tem mandatu. Nova seja odbora je sklicana v petek.

Predlog zakona o nujni sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisano Janjo Sluga (SMC), DZ pa je na februarski seji ocenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Zdaj ga mora najprej obravnavati matični odbor za infrastrukturo, okolje in prostor.

Vendar pa se je na seji odbora 11. aprila zapletlo, saj so poslanci SDS, SD in DeSUS z obstrukcijo seje obravnavo preprečili. Prav tako je v postopku obtičal predlog novele zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik. Opozorili so na nesorazmerno veliko število poslanskih predlogov zakonodajnih sprememb.

Sluga želi s predlogom zakona vzpostaviti soodgovornost države, lokalnih skupnosti in glavnega onesnaževalca, da pripravijo, izvajajo in sofinancirajo program ukrepov za sanacijo Celjske kotline. V predlogu zakona so podrobneje opisani splošni in specifični ukrepi za sanacijo, poudarek je na onesnaženi zemlji na otroških igriščih in spremljanju zdravstvenega stanja otrok.

Na petkovo sejo je ponovno uvrščen tudi predlog novele zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisano Vojko Šergan (SMC): Ta določa podaljšanje obdobja financiranja zapiranja rudnika. Obstoječi zakon namreč predvideva postopno zapiranje rudnika do konca letošnjega leta, vsa predvidena dela pa predvsem zaradi preteklih varčevalnih ukrepov še niso bila izvedena, sredstva pa ne porabljena.