c S

Poslanske skupine brez predlogov za popolnitev strokovne skupine za dopolnitev ustavnega zakona

13.04.2018 15:26 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Poslanske skupine danes do 12. ure ustavni komisiji po informacijah STA niso predlagale imen ustavnih pravnikov, s katerimi bi popolnili strokovno skupino, ki preučuje predlagane dopolnitve ustavnega zakona v smeri zaščite NLB pred izvršbami hrvaških sodišč. Komisija je sicer inštitut za ustavno pravo prosila za mnenje glede predlaganih sprememb.

Pričakovati je, da se bo strokovna skupina v prihodnjem tednu sestala in dogovorila o nadaljnjih korakih, naslednja seja ustavne komisije pa je sklicana za petek, 20. aprila.

Ustavna komisija se je v ponedeljek namreč seznanila z alternativnim predlogom strokovne skupine za dopolnitev ustavnega zakona in sklenila, da se na predlog članov strokovne skupine njeno sestavo dopolni z ustavnimi strokovnjaki.

Poleg tega je ustavna komisija sklenila, da strokovna skupina, ki je ocenila predlog dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB pred sodbami hrvaških sodišč, v kratkem pripravi še pisna stališča o osnutku sprememb ustavnega zakona.

Poročevalka strokovne skupine Dominika Švarc Pipan je sicer pojasnila, da je predlog SDS in NSi, da bi Slovenija, če bi prišlo do zaplembe premoženja NLB na Hrvaškem, sprožila kompenzacijske ukrepe z izterjavo premoženja od hrvaških družb, po mnenju strokovne komisije neprimeren za nadaljnjo obravnavo.

Zato so predlagali alternativno rešitev, da se v ustavni zakon vnese opredelitev t.i. izjeme javnega reda, na podlagi katere lahko NLB ter sodišča v Sloveniji in v tretjih državah zavrnejo izvršljivost hrvaških sodnih odločb.