c S

Tehnologija blockchain ustvarja splet 3.0

11.04.2018 14:08 Brdo pri Kranju, 11. aprila (STA) - Tehnologija blockchain postavlja splet 3.0, decentralizirani splet, ki bo omogočal pravo delitveno ekonomijo, je v osrednjem nagovoru ob začetku prvega evropskega blockchain vrha na Brdu pri Kranju poudaril Joseph Lubin, soustanovitelj platforme Ethereuma.

Kot meni Lubin, se trenutno tako postavljajo sestavni deli za tretjo generacijo svetovnega spleta, ki jih jih zaradi človekovega linearnega pogleda na svet še ne zaznamo.

Vendar se bližamo točki, ko bo zaradi eksponentnega razvoja tehnologije prišlo do poka oziroma nenadnega zagona decentraliziranega spleta.

Temeljni elementi družbe so trenutno realizirani v analogni obliki, obliki trenj, zdaj pa se premikamo proti svetu, kjer bodo vsi elementi transakcije že vgrajeni v digitalno obliko, razlaga.

Lahko bodo v registrih javnih, nacionalnih ali zasebnih blockchainov, s tem pa bo delovanje organizacij postalo bolj učinkovito, hkrati pa tudi bolj zaupanja vredno.

Zaradi tehnologije, ki s tem omogoča tudi neposredno povezovanje ustvarjalcev virov s strankami brez posrednika, se bo lahko razvila tudi resnična delitvena tehnologija, je še dejal.

Platforme, kot sta Uber in AirBnb, so naredile veliko za delitveno ekonomijo, saj so jo pripeljale v ospredje. Vendar pa lahko "delamo veliko bolje", saj so takšne platforme v resnici le ogromni posredniki.

Goste sta v začetku med drugim pozdravila tudi predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki sta ponovila željo Slovenije, da postane najbolj zaželena destinacija za blockchain podjetja v Evropi.

Za to je vlada skupaj s predstavniki gospodarstva, stroke in civilne družbe vzpostavila stebre nacionalnega blockchain ekosistema na področjih prenosa in širitve informacij, urejanja zakonskih predpisov in spodbujanja razvoja podpornega okolja za razvoj blockchain podjetij, je še dejal Cerar.

Sicer pa se z blockchain tehnologijo intenzivno ukvarjajo tudi drugod po Evropi ter na ravni EU kot celote.

Tako je Spyridon Pilos z Evropskega računskega sodišča predstavil vizijo, kako bi lahko vseprisotno tehnologijo uporabili za lažje nadziranje porabe evropskih sredstev, Holm Keller iz fundacije kENUP pa načrte za telo, ki bi poskrbelo za pravično upravljanje z avtorskimi pravicami.

Na prvem evropskem blockchain vrhu, ki ga pripravljajo združenje Blockchain Alliance Europe, slovenska vlada in podjetje ConsenSys v sodelovanju z vladnimi institucijami in partnerji, se v popoldanskem delu na okroglih mizah osredotočajo na regulacijo, uporabnost in priložnosti za evropsko financiranje blockchain tehnologij.

Po zaključku konference si bodo udeleženci ogledali tudi prvo obeležje blockchain tehnologijam na svetu, ki stoji v Kranju.