c S

Odbor DZ podprl novelo zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva

11.04.2018 12:21 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Odbor DZ za zdravstvo je na današnji seji brez glasu proti podprl novelo zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva. Vlada jo je poslala v DZ po skrajšanem postopku, po njenih navedbah pa je potrebna zaradi razvoja informacijske tehnologije in večjih potreb pri zagotavljanju zdravstvenega varstva na področju raka.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik je na seji parlamentarnega odbora pojasnila, da želi vlada z novelo zagotoviti pravno podlago za delovanje državnih presejalnih programov Dora in Svit, informacijsko nadgradnjo presejalnega programa Zora in aktivno registracijo raka v državni register raka.

Namen vladne novele je po besedah Maučec Zakotnikove tudi omogočiti natančnejše vnašanje podatkov o kakovosti diagnostike in zdravljenja onkoloških bolnikov v okviru kliničnih registrov ter izvajanje ustrezne registracije testiranih oseb iz družin, ki so obremenjene z dednim rakom.

Novela prav tako prinaša nova registra nemalignih bolezni in endoprotetike za redno spremljanje storitev in nadzor nad kakovostjo storitev ter pri registru endoprotetike tudi nadzor nad uporabljenimi materiali. Na seji odbora so noveli izrekli podporo predstavniki medicinske stroke in pristojne komisije državnega sveta.

Poslanci so brez razprave podprli novelo z desetimi glasovi za in nobenim proti. Pred tem so izglasovali dopolnila, s katerimi je koalicija prisluhnila pripombam parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki so jo zmotile premalo natančne opredelitve nekaterih zbirk podatkov.

Brez potrebne poslanske podpore pa je ostalo dopolnilo, s katerim je NSi predlagala tudi vzpostavitev registra bolnikov z multiplo sklerozo.