c S

Kandidati za tri člane Sodnega sveta na javni predstavitvi

11.04.2018 09:30 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Šest kandidatov za tri člane Sodnega sveta se bo v predsedniški palači od danes do petka predstavilo javnosti pred glasovanjem v DZ, ki bo 19. aprila. Predsednik republike Borut Pahor je 30. marca v DZ posredoval kandidatno listo, na kateri so predlagani Damjan Možina, Andrej Rozman, Rok Svetlič, Andraž Teršek, Verica Trstenjak in Emil Zakonjšek.

Pahor ocenjuje, da kandidati izpolnjujejo visoke strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Po posvetovanjih predsednika z vodji poslanskih skupin je mogoče utemeljeno sklepati, da bodo poslanke in poslanci izmed predlaganih kandidatov izvolili tri nove člane Sodnega sveta, so sporočili iz predsednikovega urada.

Za javno predstavitev kandidatov, ki je postala običaj, se je predsednik republike odločil, ker prispeva k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Julija bo potekel mandat šestim članom, med katerimi tri izvoli DZ na predlog predsednika republike. Na njegov javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov je sicer prispelo 11 predlogov kandidatur.

Preostale tri člane bodo izmed sebe izvolili sodniki s trajno sodniško funkcijo. Volitve bodo 19. aprila, roki za volilna opravila pa so začeli teči 26. februarja.

Sodni svet po zakonu o sodnem svetu, ki ga je lani sprejel DZ, sestavlja 11 članov. Pet članov na predlog predsednika republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov izvoli DZ, šest članov pa izmed sebe izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. Pri tem DZ dva ali tri člane izvoli vsaka tri leta, sodniki pa vsaka tri leta po tri člane.